Gnocchi se zelím a mletým masem

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Mletá směs:
350 g mletého masa
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
drcený kmín
olej
Dušené zelí:
1 cibule
400 g okapaného kysaného zelí
sůl dle chuti
cukr dle chuti
olej
Gnocchi polotovar (cca 400 g) nebo:
300 g vařených brambor
130 g hrubé mouky
1 vejce
1 lžička soli

Postup přípravy receptu

  1. Mletá směs: na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme maso a smažíme za stálého míchání, dokud se kousky masa od sebe neoddělí. Maso pak ochutíme kořením, nasekaným česnekem, osolíme a smažíme dozlatova. Pokud chceme, můžeme místo pepře a kmínu použít koření na mletá masa nebo do směsi přidat trochu tymiánu nebo rozmarýnu.

  2. Dušené zelí: na dozlatova osmaženou cibuli nasypeme okapané zelí (neproplachovat!), které jemně osolíme, mírně osladíme a pod poklicí krátce podusíme (cca 5-10 minut). Podlévat není většinou nutné, oslazením zelí pustí vlastní šťávu.

  3. Gnocchi: brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka (můžeme uvařit i ve slupce a až potom oloupat). Vychladlé brambory nastrouháme nebo dobře rozšťoucháme v míse, je-li třeba, dosolíme, přidáme vejce a mouku dle potřeby. Pokud máme brambory málo moučnaté, doporučuji přidat trošku solamylu (bramborový škrob), aby se noky nerozvářely. Nejlepší jsou brambory pozdní. Ze směsi vyválíme na pomoučněném stole (místo mouky lze použít solamyl) válečky silné cca 1,5 cm, ty nakrájíme na stejně velké dílky, které ihned házíme do vroucí vody. Vařečkou je opatrně odlepíme od dna a po vyplavání je necháme krátce povařit. Doba vaření záleží na velikosti noků, někdy stačí jen půl minuty, jindy třeba dvě. Nejlépe bude, když jeden vyndáme, rozkrojíme a ochutnáme.

  4. Hotové scezené gnocchi nebo noky scedíme a ve větším hrnci promícháme s hotovou mletou směsí, dušeným zelím a můžeme podávat.

  5. Zelí můžeme podávat i čerstvé kysané, ale to dáme na talíř vedle gnocchi smíchaných s mletou směsí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!