Frgále
Recepty, MoučníkySuroviny
- 600 g hladké mouky
- 400 g hrubé mouky
- 120 g sádla
- 120 g másla (ale může být jenom 240 g másla)
- 240 g cukru krupice
- 60 g droždí
- asi 200 ml mléka podle potřeby
- 4 žloutky
- špetka soli
Postup Frgále
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kvásek a ze všech ingrediencí uhněteme hladké těsto. Dáme vykynout. Kyne trochu déle, asi 1 1/2 hodiny.
Zatím si připravíme náplně. Já jsem dala tvarohovou ze 2 tvarohů, 1 vajíčka, vanilkový cukr a 3 lžíce pískového cukru. Dále jsem dala švestková a jablková domácí povidla. Také makovou náplň z asi 100 g máku. Ještě lepší by byla hrušková povidla, ale ty bohužel nemám.
Z vykynutého těsta uděláme kulaté koláče na celý plech. Z tohoto těsta jsou 4 kusy. Prsty vymačkáme na okrajích lem, aby náplně nevytékaly. Okraje potřeme vajíčkem a naplníme nádivkami podle chuti. Můžeme posypat drobenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200°C až jsou okraje dozlatova. Po upečení potřeme okraje rozpuštěným máslem a nebo směsí cukru, rumu a smetany. Já potírám máslem.