Francouzský citronový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 160 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 30 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- Krém:
- 350 ml vody
- 1 vanilkový pudink (měla jsem Zlatý klas)
- 4 lžíce cukru
- 50 g másla
- 2 žloutky
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 1 vanilkový extrakt
- Sníh:
- 3 bílky
- 3 lžice krupicového cukru
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička solamylu nebo maizeny
Postup Francouzský citronový koláč
Postup přípravy receptu
-
Na vál dáme prosátou polohrubou mouku, cukr a na plátky nakrájené změklé máslo. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme válečkem do požadovaného tvaru a přendáme do formy. Pomocí rukou upravíme a vytlačíme i do stran.
Vidličkou propícháme a částečně předpečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Těsto musí být pečené jen do růžova, budeme ho ještě jednou dopékat. Troubu nevypínáme.
Na krém si rozmícháme v troše vody vanilkový pudink, vlijeme do kastrolu s vodou, přidáme cukr, šťávu a kůru z citronu a uvaříme pudink. Do hotového zamícháme máslo a žloutky a ještě 1 minutu povaříme.
Necháme trochu zchladnout - jen co ušleháme sníh. Nalijeme, či spíše rozetřeme na předpečené těsto a navrch dáme ušlehané bílky. Bílky šleháme s pár zrnky soli na dvojnásobný objem, pak postupně přidáváme krupicový cukr, stále šleháme, až se budou dělat měkké špičky, nakonec zašleháme cukr moučku a škrob. Pak můžeme podle svých představ koláč ozdobit.
Teplotu stáhneme na 120°C, vložíme zpět do trouby a ještě minimálně 15-20 minut dopečeme. Troubu vypneme, otevřeme a necháme zchladnout uvnitř - pomalu.