Francouzský citronový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

160 g polohrubé mouky
100 g másla
30 g krupicového cukru
1 žloutek
špetka soli
Krém:
350 ml vody
1 vanilkový pudink (měla jsem Zlatý klas)
4 lžíce cukru
50 g másla
2 žloutky
šťáva a kůra z 1 citronu
1 vanilkový extrakt
Sníh:
3 bílky
3 lžice krupicového cukru
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička solamylu nebo maizeny

Postup přípravy receptu

  1. Na vál dáme prosátou polohrubou mouku, cukr a na plátky nakrájené změklé máslo. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme válečkem do požadovaného tvaru a přendáme do formy. Pomocí rukou upravíme a vytlačíme i do stran.

  2. Vidličkou propícháme a částečně předpečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Těsto musí být pečené jen do růžova, budeme ho ještě jednou dopékat. Troubu nevypínáme.

  3. Na krém si rozmícháme v troše vody vanilkový pudink, vlijeme do kastrolu s vodou, přidáme cukr, šťávu a kůru z citronu a uvaříme pudink. Do hotového zamícháme máslo a žloutky a ještě 1 minutu povaříme.

  4. Necháme trochu zchladnout - jen co ušleháme sníh. Nalijeme, či spíše rozetřeme na předpečené těsto a navrch dáme ušlehané bílky. Bílky šleháme s pár zrnky soli na dvojnásobný objem, pak postupně přidáváme krupicový cukr, stále šleháme, až se budou dělat měkké špičky, nakonec zašleháme cukr moučku a škrob. Pak můžeme podle svých představ koláč ozdobit.

  5. Teplotu stáhneme na 120°C, vložíme zpět do trouby a ještě minimálně 15-20 minut dopečeme. Troubu vypneme, otevřeme a necháme zchladnout uvnitř - pomalu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!