Filmová zelňačka
Recepty, PolévkySuroviny
- 5 stroužků česneku
- 3 cibule
- 3 ks petržele
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky tymiánu
- 150 g anglické slaniny
- 100 g másla
- 3 ks mrkve
- 3 dl bílého vína
- 1 ks bílého zelí
- 4 ks celého pepře
- 1 celer
- 2 ks bobkového listu
- hrst petrželové natě
- sůl
Postup Filmová zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Na filmovou zelňačku, kterou vařil Louis de Funés, budete určitě potřebovat větší hrnec. Středně velkou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme.
Cibuli nasekáme nahrubo, česnek utřeme a slaninu nakrájíme na kostky. Mrkev, menší celer a petržel očistíme a nakrájíme na kusy. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.
Na másle necháme zesklovatět nasekanou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, bílý pepř, tymián, bobkový list a osmahneme.
Zaprášíme hladkou moukou, přilijeme víno a necháme projít chvíli varem.
Poté podlijeme vodou, přidáme zelí, zakryjeme poklicí a necháme vydusit.
Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, osolíme a zalijeme vroucí vodou.
Poté přidáme utřený česnek a na mírném plameni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Kořenovou zeleninu můžeme potom nakrájet na malé kousky, nebo propasírovat do polévky.
Filmovou zelňačku podle potřeby dochutíme (sůl, pepř), přisypeme nasekanou petrželovou nať a můžeme servírovat.
Záhy budete moci telefonovat do vesmíru.