Fazole (nejen) se slaninou
Recepty, LuštěninySuroviny
- 420 g fazolí ve slaném nálevu nebo předem uvařené
- 2 střední cibule
- 150 g anglické slaniny nebo moravské...
- 2-3 stroužky česneku
- tymián, případně rozmarýn či majoránka
- sůl
- mletý pepř
- 1 plnější lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce sojové omáčky
- vývar nebo voda na podlití
- olej
- chilli - nemusí být
Postup Fazole (nejen) se slaninou
Postup přípravy receptu
-
Oloupané cibule pokrájíme na klínky, slaninu na nudličky či kostičky a na trošce oleje smažíme za občasného promíchání do zesklovatění cibule.
Pak přidáme lístky tymiánu (případně majoránku či nasekaný rozmarýn - dle vlastní chuti) a krátce osmažíme za stálého míchání. Přidáme i nasekaný česnek s protlakem.
Přilijeme scezené fazole, podlijeme vývarem (toho jen tolik, abychom vytvořili krémovější sos) a dochutíme pepřem, solí nebo sojovou omáčkou.
Krátce vše pod pokličkou podusíme, aby se chutě propojily a máme hotovo.
Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.
Pokud máme rádi ostřejší jídla, můžeme do směsi přidat i trochu chilli nebo nasekanou feferonku.