Fazole (nejen) se slaninou

Recepty, Luštěniny

Suroviny

420 g fazolí ve slaném nálevu nebo předem uvařené
2 střední cibule
150 g anglické slaniny nebo moravské...
2-3 stroužky česneku
tymián, případně rozmarýn či majoránka
sůl
mletý pepř
1 plnější lžíce rajského protlaku
1 lžíce sojové omáčky
vývar nebo voda na podlití
olej
chilli - nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané cibule pokrájíme na klínky, slaninu na nudličky či kostičky a na trošce oleje smažíme za občasného promíchání do zesklovatění cibule.

  2. Pak přidáme lístky tymiánu (případně majoránku či nasekaný rozmarýn - dle vlastní chuti) a krátce osmažíme za stálého míchání. Přidáme i nasekaný česnek s protlakem.

  3. Přilijeme scezené fazole, podlijeme vývarem (toho jen tolik, abychom vytvořili krémovější sos) a dochutíme pepřem, solí nebo sojovou omáčkou.

  4. Krátce vše pod pokličkou podusíme, aby se chutě propojily a máme hotovo.

  5. Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.

  6. Pokud máme rádi ostřejší jídla, můžeme do směsi přidat i trochu chilli nebo nasekanou feferonku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!