Dýňový dortík s mascarpone, nutellou a vaječným likérem
Recepty, MoučníkySuroviny
- na těsto:
- 4 vejce
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- 100 ml oleje
- lžičku kypřícího prášku
- panák vaječného koňaku
- náplň:
- 2 hrnky nakrájené dýně
- 600 ml smetany
- 12 plátků želatiny
- 4 lžíce nutelly
- 200 g mascarpone
- panák vaječného likéru
Postup Dýňový dortík s mascarpone, nutellou a vaječným likérem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uděláme korpus. Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a zašleháme olej, přimícháme mouku s kypřícím práškem a ochutíme koňakem. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme při 180°C asi 25 minut.
Dýni dáme vařit. Stačí jen aby změkla, cca 10 minutek.
Vezmeme 2 vetší mísy a 2 menší misky. Do menších misek dáme po 6 ti plátcích želatiny a necháme nabobtnat. Ve větší budeme dělat náplně.
Smetanu si vyšleháme do tuha. V jedné míse si připravíme nutelovou náplň. Mascarpone si rozmícháme s cukrem. Každý dá kolik chce, já použila 3 lžíce. Přidáme nutellu a pěkně rozmícháme. Přidáme rozpuštěnou nabobtnalou želatinu a vymícháme.
Nakonec přidáme půlku vyšlehané smetany. Rozprostřeme na vychladlý korpus.
Druhou si připravíme tak, že uvařenou dýni rozmixujeme, přidáme trochu cukru dle chuti, v ní rozpustíme nabobtnalou želatinu a přimícháme vyšlehanou smetanu a koňak.
Nalijeme na tmavou náplň a dáme ztuhnout na pár hodin do lednice. Po 3 hodinách už můžeme servírovat.