Dýňový chlebíček s pekany, medem a pomerančovou kůrou

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g očištěné dýně hokaido
150 ml mléka
3 vejce
80 g hnědého cukru
4 lžíce medu
2 lžíce rumu
60 g rozpuštěného másla
200 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
skořice
mletý hřebíček
špetka muškátového květu
1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
100 g pekanových ořechů
1 hrst rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Dýni zbavenou semínek nakrájíme na kousky a vložíme do mixéru, přilijeme mléko a rozmixujeme na hladkou hmotu.

  2. Vejce s cukrem a medem dobře prošleháme, přidáme rozpuštěné máslo, rum a rozmixovanou dýni. Přisypeme obě mouky smíchané s kořením, špetkou soli a pomerančovou kůrou. Rozinky propláchneme a okapané přidáme do těsta. Hrst pekanů dáme stranou. Zbytek ořechů posekáme nahrubo a vmícháme do těsta.

  3. Formu na chlebíček vystříkáme nebo vymažeme tukem a nalijeme do ní stejnoměrně těsto. Na povrch těsta rozložíme odložené pekanové ořechy. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním necháme vychladnout. Chlebíček je výborný samotný, ale můžeme ho podávat s medovým máslem nebo sladkým tvarohem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!