Dýňový chlebíček s pekany, medem a pomerančovou kůrou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g očištěné dýně hokaido
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- 80 g hnědého cukru
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce rumu
- 60 g rozpuštěného másla
- 200 g hladké mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- špetka soli
- skořice
- mletý hřebíček
- špetka muškátového květu
- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 100 g pekanových ořechů
- 1 hrst rozinek
Postup Dýňový chlebíček s pekany, medem a pomerančovou kůrou
Postup přípravy receptu
-
Dýni zbavenou semínek nakrájíme na kousky a vložíme do mixéru, přilijeme mléko a rozmixujeme na hladkou hmotu.
Vejce s cukrem a medem dobře prošleháme, přidáme rozpuštěné máslo, rum a rozmixovanou dýni. Přisypeme obě mouky smíchané s kořením, špetkou soli a pomerančovou kůrou. Rozinky propláchneme a okapané přidáme do těsta. Hrst pekanů dáme stranou. Zbytek ořechů posekáme nahrubo a vmícháme do těsta.
Formu na chlebíček vystříkáme nebo vymažeme tukem a nalijeme do ní stejnoměrně těsto. Na povrch těsta rozložíme odložené pekanové ořechy. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním necháme vychladnout. Chlebíček je výborný samotný, ale můžeme ho podávat s medovým máslem nebo sladkým tvarohem.