Dvoubarevný dort se šlehačkou

Recepty, Dorty

Suroviny

225 g čokolády na vaření
225 g másla
225 g cukru moučka
5 vajec
150 g mletých loupaných mandlí
150 g hladké mouky
máslo
strouhanka na vymazání formy
Na náplň:
400 ml smetany na šlehání 33-40%
1 lžíce cukru moučka
20 g hořké čokolády na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 175-180 stupňů, formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Čokoládu nalámeme do misky, položíme na hrnec s vroucí vodou a za občasného míchání čokoládu rozpustíme. Vyjmeme z lázně a necháme za občasného zamíchání vychladnout. Čokoládu můžeme rozpustit také v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň 1-2 minuty a pak ji utřít stěrkou dohladka.

  2. V míse utřeme nebo vyšleháme máslo a dvě třetiny cukru do pěny, přidáme vychladlou čokoládu (nesmí být horká, hmota by se srazila), žloutky, mandle a zamícháme.

  3. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, prosejeme mouku a postupně vmícháme do hmoty. Promícháme zlehka a pomalu, aby sníh nespadl a těsto nakypřil.

  4. Naplníme předem vymazanou a vysypanou formu, stěrkou uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě asi 45-50 minut.

  5. Ke konci pečení můžeme dort zakrýt pečicím papírem, aby se na povrchu nepřipaloval. Než dort vyndáme z trouby, zkusíme špejlí v jeho středu, jestli těsto nelepí. Necháme vychladit nejlépe na mřížce a překlopíme na tác.

  6. Smetanu ušleháme se lžící cukru na tuhou šlehačku.

  7. Dort prokrojíme na půl, potřeme asi polovinou ušlehané smetany a zbylou šlehačkou potřeme povrch dortu.

  8. Posypeme nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!