Dvoubarevný dort se šlehačkou
Recepty, DortySuroviny
- 225 g čokolády na vaření
- 225 g másla
- 225 g cukru moučka
- 5 vajec
- 150 g mletých loupaných mandlí
- 150 g hladké mouky
- máslo
- strouhanka na vymazání formy
- Na náplň:
- 400 ml smetany na šlehání 33-40%
- 1 lžíce cukru moučka
- 20 g hořké čokolády na ozdobu
Postup Dvoubarevný dort se šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 175-180 stupňů, formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Čokoládu nalámeme do misky, položíme na hrnec s vroucí vodou a za občasného míchání čokoládu rozpustíme. Vyjmeme z lázně a necháme za občasného zamíchání vychladnout. Čokoládu můžeme rozpustit také v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň 1-2 minuty a pak ji utřít stěrkou dohladka.
V míse utřeme nebo vyšleháme máslo a dvě třetiny cukru do pěny, přidáme vychladlou čokoládu (nesmí být horká, hmota by se srazila), žloutky, mandle a zamícháme.
Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, prosejeme mouku a postupně vmícháme do hmoty. Promícháme zlehka a pomalu, aby sníh nespadl a těsto nakypřil.
Naplníme předem vymazanou a vysypanou formu, stěrkou uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě asi 45-50 minut.
Ke konci pečení můžeme dort zakrýt pečicím papírem, aby se na povrchu nepřipaloval. Než dort vyndáme z trouby, zkusíme špejlí v jeho středu, jestli těsto nelepí. Necháme vychladit nejlépe na mřížce a překlopíme na tác.
Smetanu ušleháme se lžící cukru na tuhou šlehačku.
Dort prokrojíme na půl, potřeme asi polovinou ušlehané smetany a zbylou šlehačkou potřeme povrch dortu.
Posypeme nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami a podáváme.