Dušená telecí líčka se zeleninovým pyré (v pomalém hrnci)
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 4 telecí líčka
- 400 g kořenové zeleniny:
- 70 g celeru
- 200 g mrkev
- 130 g petržele
- 1 větší cibule
- 150 g cukety
- 200 ml suchého červeného vína
- 1 hovězí gelový bujón
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 větší bobkový list
- 1 kávová lžička mletého nového koření
- 4 větvičky tymiánu
- 1 větvička rozmarýnu
- 4 polévkové lžíce oleje
- 1 polévková lžíce másla
- sůl
- pepř
Postup Dušená telecí líčka se zeleninovým pyré (v pomalém hrnci)
Postup přípravy receptu
-
V pánvi s vysokým dnem rozpálíme olej a osolená + opepřená líčka v ní opečeme z obou stran. Líčka vyndáme a ve výpeku zvolna opečeme kořenovou zeleninu a cibuli.
Přidáme cuketu nakrájenu na kostičky a rajský protlak, koření, bobkový list a opět zarestujeme a zalijeme vínem.
Necháme víno vyvařit, přidáme gelový bujón a omáčku přivedeme k varu. Do pomalého hrnce přendáme líčka a přelijeme je připravenou omáčkou.
Na vyšší stupeň jsem dusila 2,5 hodiny. Za tuto dobu jsem dvakrát líčka převrátila a obsah promíchala.
Měkká líčka vyndáme a omáčku jsem propasírovala přes sítko a přidala lžíci másla.
Tím vznikne husté a báječně chutnající pyré. Kdo by chtěl řidší omáčku, přidá trochu vývaru a nepřidává máslo. Líčkům většinou sluší bramborová kaše, ale nám kaši nahradilo zeleninové pyré a jako doplněk jsem podávala malá kolečka chlebové nádivky.