Dort želvička

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto
3 vejce
3 lžíce cukru krupice
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 lžíce oleje
náplň
250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
110 g moučkového cukru
3 lžíce citronové šťávy
1 sáček (20 g) práškové želatiny
dále
rybízová marmeláda
dortové želé čiré
marcipánová modelovací hmota

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív upečeme roládu: celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny, pak zašleháme olej. Vařečkou lehce vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme asi 5 minut, piškot musí zůstat světlý.

  2. Upečený plát lehce poprášíme moukou a překlopíme na čistou utěrku. Potřeme ho tenkou vrstvou marmelády a pevně stočíme. Zabalíme do utěrky (pořádně stáhneme) a necháme vychladnout.

  3. Studenou roládu nakrájíme na 1/2 cm tenká kolečka. Misku vyložíme potravinářskou fólií a pak kolečky rolády, co nejtěsněji k sobě.

  4. Pak připravíme náplň: želatinu nasypeme do 6 lžic vody a necháme bobtnat. Zatím v misce smícháme tvaroh s cukrem a citronovou šťávou a vyšleháme dohladka. Smetanu ušleháme do tuha. Namočenou želatinu za stálého míchání zahřejeme (nevařit!) a mícháme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné vmícháme dvě lžíce ochuceného tvarohu a vmícháme do ostatního tvarohu. Prošleháme a pak už bez šlehání vařečkou vmícháme ušlehanou smetanu. Tuto hmotu nalijeme do misky vyložené roládou. Zbylými kolečky pokryjeme povrch hmoty. Pokud máme rolády málo a chybí, můžeme ji nahradit dětskými piškoty. Povrch mírně přitlačíme a dáme celé ztuhnout na několik hodin do ledničky.

  5. Ztuhlou misku vyklopíme a sloupneme fólii. Podle návodu na sáčku uvaříme dortové želé a želvičku potřeme (bude se hezky lesknout). Marcipánovou hmotu obarvíme potravinářským barvivem, vymodelujeme hlavičku (oči jsou z lentilek), nohy a ocásek a připojíme je k želvě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!