Dort ze strouhaných jablek s rumovou polevou
Recepty, DortySuroviny
- Na těsto:
- 200 g cukru krupice
- 80 g másla nebo jiného tuku
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 300 g hrubě nastrouhaných jablek
- 50 g strouhaných vlašských ořechů
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce rumu
- mléko dle potřeby
- trochu tuku a hrubé mouky na formu
- Na rumovou polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce horké vody
- 2 lžíce rumu
Postup Dort ze strouhaných jablek s rumovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Zhruba 2/3 cukru, vanilkový cukr, žloutky a změklý tuk utřeme do pěny. Přidáme nastrouhaná jablka, ořechy, rum a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh, který jsme vyšlehali se špetičkou soli a nakonec do něj zašlehali zbývající 1/3 cukru. Mléko přidáme, pokud je těsto velmi husté, záleží na šťavnatosti jablek. Já jsem přidávala.
Středně husté těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Asi 40 minut při 160°C. Po upečení necháme vychladnout.
Na vychladlý dort rozetřeme rumovou polevu a necháme zaschnout. Připravíme ji tak, že do cukru za stálého tření přilijeme horkou vodu a následně rum. Poleva je řidší, částečně se vsákne, ale je možné snížit množství tekutin nebo zvýšit množství cukru.