Dort z mandlového piškotu a jo-vo krému

Recepty, Dorty

Suroviny

mandlový korpus (rozpis na jedno vejce):
1 vejce
37, 5 g cukru krupice
20 g hladké mouky
5 g hrubé mouky
12,5 g oleje
7,5 g mletých mandlí (pomlít den před pečení a na noc dát do mrazáku)
Jo-vo krém:
500 ml rostlinné šlehačky
velký bílý jogurt Hollandia
3 lžíce moučkového cukru
malý panák ledové vody
Na ozdobení:
ovoce
případně želatina na zalití ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme bílky od žlutků, bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu (nejprve trošku vyšlehat bílky a potom postupně přidávat cukru, šlehá se ca 10 minut, že je sníh dobře ušlehaný poznáme podle toho, že po zvednutí šlehače zůstanou ve sněhu dvě špičky, které nespadnou). Žloutky vyšleháme za postupnho přilévání oleje do světlé pěny. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme obě mouky smíchané s mandlemi a sníh z blků a cukru. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 1 hodinu.

  2. Jo-vo krém: rostlinou šlehačku vyšleháme s malým panákem vody a moučkovým cukrem do tuha (je tužší konzistence než živočišná šlehačka), vmícháme jogurt.

  3. Po upečení dort dvakrát rozřízneme, promažeme krémem (dávala jsem vrstvu krému, čerstvé jahody na plátky, vrstvu krému), pomažeme dort i na povrchu a na bocích, ozdobíme ovocem, ovoce zalijeme želatinou a dozdobíme zbylou žlehačkou dle libosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!