Dort vánoční
Recepty, DortySuroviny
- korpus:
- 6 vajec
- 4 PL lžíce cukru krupice
- 2 PL lžíce domácího vanilkového cukru
- 6 PL polohrubé mouky
- 1/2 KL prášku do pečiva
- 1/2 KL skořice
- 1/2 KL mletého badyánu
- 1/2 KL krájená pomerančová kůra Kotanyi
- nastrouhaná kůra z mandarinky
- nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
- hrst rozinek
- pokrájené datle
- fíky vše máčené
- rum
- 1 PL hrubé mouky
- hrst posekaných vlašských ořechů(lehce opečených v troubě(jsou aromatičtější)
- krém:
- 2 vejce
- 12 dkg cukru
- 2 PL hořkého kakaa
- 2 PL rumu
- 1 máslo
- ořechová náplň:
- 2O dkg pomletých vlašských ořechů
- 15 dkg moučkového cukru
- 1 dcl rumu
- mezi krém a ořechovou náplň:
- hrst rozinek naložených
- rum
- 2 datle
- 2 fíky...pokrájet
- zalít
- rum a dát na 1-2 minuty do mikrovlnky(Rum lehce zesirupovatí)
- Na potažení jsem užila
- potahová hmota Wilton smíchanou s
- fondantem(Ale určitě jde i mléčná potahovka, která mi ale nejde:-()
Postup Dort vánoční
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce vyšlehat s cukrem, kořením, kůrami do husté pěny, lehce vmíchat mouku s kypřícím práškem a nakonec okapané rozinky, pokrájené datle a fíky, prosypané hrubou moukou(aby neklesly v těstě) a nakonec ořechy.
Na dno dortové formy vystříhnout kolo z pečicího papíru. Strany formy nevymazávat, nechat, pak se po upečení lehce objede nožem(fígl od cukrářky). Těsto lehce vlívat rovnoměrně po celé ploše formy, né na jedno místo. Dát péct na 160°C.
Upečený korpus 2x proříznout.
Na krém vejce s cukrem a kakaem vyšlehat ve vodní lázni do husta, nakonec zašlehat rum a dát chladit.
Máslo vyšlehat do pěny a pak zašlehat vychlazenou směs.
Ingredience na ořechovou směs umíchat a nechat chvilku odležet. Směsí natřít rozříznutý korpus, na to nanést krém, poklást okapanými rozinkami, pokrájenými datlemi a fíky.
Druhou přiklapovací stranu lehce pokropit pomocí lžičky vzniklým rumovým sirupem. Přiklopit a další vrstvu udělat stejným způsobem.
Zbylým krémem pomazat korpus zvenku a nechat do druhého dne zatuhnout.
Druhý den potáhnout potahovkou a dozdobit dle fantazie.