Dort srdce s krajkou
Recepty, DortySuroviny
- Olejový korpus: (kakaový od isindy)
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 30 g hořkého kakaa
- 6 PL oleje
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- pár kapek vanilkové esence
- Na krém:
- kostka kvalitního másla
- 1 banánový pudink
- 250 ml mléka
- 3 PL cukru krupice
- 2 větší dobře vyzrálé banány
- Na proložení:
- 2 banánky v čokoládě
- 1 zralý banán
- Na potažení a ozdobení cca 1/2 kg Smartflex Velvet
- Stužka na ozdobu
Postup Dort srdce s krajkou
Postup přípravy receptu
-
Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháváme po částech cukr.
Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn.
Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu.
Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám.
Těsto naneseme rovnoměrně do formy, ne na jedno místo. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb.
Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo.
Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet do druhého dne.
Krém: Vše musí mít stejnou pokojovou teplotu. Z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink, který necháme pod fólií vychladnout. Změklé máslo vyšleháme doběla a zašleháme do něj banány, které jsme si krátce předtím rozmixovali na hladkou kaši. Bude to řidší. Potom po lžících přišleháme pudink. Krém pěkně zhoustne. Dá se použít i pod potahovku.
Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola (dobře se to dělá steakovým nožem). Pomocí nitky, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý.
Spodní placku pomažeme krémem, poklademe posekanými banánky v čokoládě. Příklopnou část pomažeme jen tence, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe.
Další patro znovu nakrémujeme, poklademe pokrájeným banánem na plátky, potřeme opět příklopku a zkompletujeme.
Nožem lehce ořežeme srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne.
Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme.
Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla, vypracujeme a nabarvíme dle chuti (nejraději užívám gelové barvy). Když se barva čistě zapracuje, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort.
Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu.
Zbylou hmotu nabarvíme ještě tmavěji, nežli je potažený dort, aby zdobení vyniklo. Vyválíme na 1-2 mm. Položíme na ní gumovou krajkovou prostírku s vystouplým reliéfem, nebo ozdobnou reliéfovou šablonu a nebo použijeme reliéfní váleček, zkrátka cokoliv, co udělá na hmotě texturu.
Vykrojíme tvary a ty nanášíme na dort. Podmažeme je kapkou alkoholu – působí jako rychlolepidlo. Když máme pokladeno, vezmeme kousek hmoty, uděláme váleček, strčíme do injekční stříkačky a dáme na 5-7 sekund nahřát do mikrovlnky.
Vytlačujeme kulaté tkaničky, kterými tvary na dortu pospojujeme. Já ještě použila krejčovské radélko a tkaničku jakoby prošila. Musí se dělat po troškách a nahřívat, hmota rychle chladne a tuhne. Ale jde to s kapkou trpělivosti.
Nakonec dozdobíme stužkou kolem dortu a ze zbytku hmoty můžeme udělat ještě nějaká kvítka na ozdobu dle možností.