Dort s traktory pro Tobíka

Recepty, Dorty

Suroviny

Velký korpus:
6 vajec
250 g krupicového cukru
200 g polohrubé mouky
100 g mletých ořechů
3/4 prášku do pečiva
15 lžic oleje
15 lžic vody
Malý korpus:
3 vejce
150 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
7 lžic vody
7 lžic oleje
Krém:
3 žloutky
2 celá vejce
300 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
500 g másla
rum
rybízová marmeláda
Marcipán:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného polotučného mléka
2 lžíce vlažné vody
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva a ořechy, střídavě s vodou zlehka vmícháme do vaječné pěny. Malý korpus stejně jako velký akorát bez ořechů.

  2. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 165°C asi 50 minut. Vyzkoušíme vpichem špejlí. Necháme vychladnout. Po vychladnutí velký korpus prořežeme dvakrát, malý necháme celý.

  3. Krém: vejce, žloutky a oba cukry vyšleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak nádobu postavíme do studené vody a šleháme až vaječná hmota je vychladlá. Do vychladlé hmoty zašleháme máslo, šleháme tak dlouho, aby byl krém hladký. Dochutíme rumem.

  4. Ořechový díl potřeme marmeládou a krémem, položíme malý korpus, zase potřeme marmeládou a krémem. Seřežeme na potřebný tvar. Ze zbylého ořechového dílu dotvoříme spodek. Potřeme krémem a z odkrojků vytvoříme nepečenou hmotu, tou dotvarujeme tvar dortu. Necháme ztuhnout.

  5. Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3-4x.

  6. Mezi dvěma mikroteny si hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Se zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že si místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!