Dort s marcipánovými kravičkami
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- špetka soli
- 180 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 5 lžic oleje
- Krém:
- 0,5 l mléka
- 200 g cukru
- 2 vanilkové pudinky
- 1 máslo (nebo Hera máslová)
- 1 Hera
- rum
- Na promazání:
- rybízová marmeláda
- Figurky, potažení dortu:
- 4 lžíce sušeného mléka
- 6 lžic moučkového cukru
- 1 lžička másla
- 1 lžička medu
- trochu vody
- potravinářské barvivo
Postup Dort s marcipánovými kravičkami
Postup přípravy receptu
-
FIGURKY: Ze všech ingrediencí vytvoříme modelovací hmotu, kterou si rozdělíme na různě velké části (potažení, tělíčko, skvrny, čumák). Tyto části barvíme tak, že do částí přisypeme kousek barviva a hněteme v ruce dokud se barvivo nerozpustí. Poté různě obarvené části zabalíme každou barvu zvlášť do fólie a necháme 1/2 hodiny odležet v lednici.
KORPUS: Bílky a sůl vyšleháme jakmile se začne tvořit bílá pěna postupně přidáváme cukr a šleháme až vznikne tuhý lesklý sníh. Do sněhu postupně zašleháváme žloutky a po lžičkách olej. Nakonec vmícháme lehce metličkou mouku. Těsto nalijeme do formy (průměr cca 24 cm) na pečící papír. Pečeme kolem 190°C cca 35 minut.
KRÉM: Uvaříme pudink z mléka, pudinku a cukru. Nádobu ve které jsme pudink uvařili překryjeme potravinářskou fólií aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Máslo a Heru, kterou jsme nechali zteplat na pokojovou teplotu pomalu zašleháváme do vychladlého pudingu, dokud nevznikne skoro bílý krém. Přidáme dle chuti rum.
Korpus na 2x prokrojíme namažeme zavařeninou a promažeme krémem. Kdo nemá rád zavařeninu, dávat nemusí. Poté si vyválíme z marcipánové hmoty plát, kterým potáhneme dort, začistíme a začneme modelovat figurky. Já jsem si hlavu a končetiny k trupu připevnila párátky. Figurky posadíme na dort a dozdobíme.