Dort s marcipánem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus: 5 vajec
150 g cukru krystal
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
Krém: 300 ml mléka
1 vanilkový pudink
100 g moučkového cukru
1 bílá čokoláda
250 g másla
Marcipán: 150 ml vody
70 g másla (pravého)
150 g hladké mouky
cca 500 g přesátého cukru moučka
mandlová tresť (sladká nebo hořká, já dala napůl)

Postup přípravy receptu

  1. prošlehat, 1 lžíce oleje -> prošlehat a to vše 5x). Šlehač dáme na nižší otáčky.

  2. Do těsta přidáme mouku a kakao, opatrně promícháme vařečkou.

  3. Těsto dáme do formy a pečeme 40 min na 150°C.

  4. Krém: Uvaříme pudink, když začne houstnout, přidáme bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Pak sundáme ze sporáku a vmícháme větší kousek másla. Necháme vychladnout a občas zamícháme, aby nevznikl škraloup. Do vychladnutého pudinku zašleháme máslo a cukr.

  5. Marcipán: Vodu s máslem přivedeme k varu a přidáme mouku, těsto odpálíme (mícháme tak dlouho, aby se nám těsto nelepilo na stěny hrnce) a necháme vychladit.

  6. Pak do těsta vpracujeme cukr, 2 lžičky tresti a můžeme ho obarvit. Při potahování dortu je dobré si marcipán rozválet mezi 2 kusy folie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!