Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror
Recepty, DortySuroviny
- Piškot:
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 90 g hladké mouky
- Ovocné pyré:
- 200 g ovocného pyré
- 50 g cukru
- 10 g škrobu
- 10 g želatiny
- Krém:
- 250 ml mléka
- 200 ml šlehačky 33- 35%
- 500 g mascarpone
- 60 g žloutků
- 80 g cukru
- 50 g másla pokojové teploty
- 15 g kukuřičného škrobu
- 10 g želatiny
- kůra z citrusu
- Poleva mirror:
- 50 g vody
- 70 g salko
- 100 g glukózy
- 100 g cukru
- 100 g bílé čokolády
- 10 g želatiny
Postup Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšlehejte do pěny a na dvakrát zašlehejte i cukr. Pěna zpevní a vy opatrně metličkou vmíchejte prosátou hladkou mouku.
Ovocné pyré svařte s cukrem a škrobem. Do částečně zchladlého přidejte želatinu a nalijte na upečený piškot.
Cukr se škrobem důkladně promíchejte a přidejte i žloutky. Za stálého míchání přilévejte svařené mléko a důkladně prošlehejte. Vraťte znovu na sporák a celou vaječnou směs svařte do konzistence pudinku. Poté vmíchejte nabobtnalou želatinu a důkladně míchejte, než se úplně rozpustí. Do částečně zchladlé směsi zašlehejte máslo a opatrně promíchejte se šlehačkou, kterou si vyšlehejte tak napůl. - Dort dejte na 5-8 hodin do mrazáku. Teprve tehdy bude připravený k polévání polevou.
Vodu, glukózu a cukr svaříme do rozpuštění cukru a od vykypění vařte 3-5 minut za teploty 103 °C. Přidejte k ostatním surovinám a při 60 °C vmíchejte i nabobtnalou želatinu. Projeďte tyčovým mixérem a popřípadě obarvěte 2 g práškové barvy. Podle ruského originálu receptu necháme zchladnout na 32 - 35 °C a poleva je připravena k polévání. Mě se ale osvědčilo polévat polevou při vyšší teplotě. Lépe se roztékala a nedělala vlny.