Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškot:
3 vejce
80 g cukru
90 g hladké mouky
Ovocné pyré:
200 g ovocného pyré
50 g cukru
10 g škrobu
10 g želatiny
Krém:
250 ml mléka
200 ml šlehačky 33- 35%
500 g mascarpone
60 g žloutků
80 g cukru
50 g másla pokojové teploty
15 g kukuřičného škrobu
10 g želatiny
kůra z citrusu
Poleva mirror:
50 g vody
70 g salko
100 g glukózy
100 g cukru
100 g bílé čokolády
10 g želatiny

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšlehejte do pěny a na dvakrát zašlehejte i cukr. Pěna zpevní a vy opatrně metličkou vmíchejte prosátou hladkou mouku.

  2. Ovocné pyré svařte s cukrem a škrobem. Do částečně zchladlého přidejte želatinu a nalijte na upečený piškot.

  3. Cukr se škrobem důkladně promíchejte a přidejte i žloutky. Za stálého míchání přilévejte svařené mléko a důkladně prošlehejte. Vraťte znovu na sporák a celou vaječnou směs svařte do konzistence pudinku. Poté vmíchejte nabobtnalou želatinu a důkladně míchejte, než se úplně rozpustí. Do částečně zchladlé směsi zašlehejte máslo a opatrně promíchejte se šlehačkou, kterou si vyšlehejte tak napůl. - Dort dejte na 5-8 hodin do mrazáku. Teprve tehdy bude připravený k polévání polevou.

  4. Vodu, glukózu a cukr svaříme do rozpuštění cukru a od vykypění vařte 3-5 minut za teploty 103 °C. Přidejte k ostatním surovinám a při 60 °C vmíchejte i nabobtnalou želatinu. Projeďte tyčovým mixérem a popřípadě obarvěte 2 g práškové barvy. Podle ruského originálu receptu necháme zchladnout na 32 - 35 °C a poleva je připravena k polévání. Mě se ale osvědčilo polévat polevou při vyšší teplotě. Lépe se roztékala a nedělala vlny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!