Dort pro tesaře
Recepty, DortySuroviny
- (1. korpus- spodní:)
- 10 vajec
- 300 g cukru písek
- 10 lžic oleje
- 50 g kakaa
- 250 g hladká mouka
- 1 prášek do pečiva
- (2.korpus - spodní)
- 10 vajec
- 300 g cukru písek
- 10 lžic oleje
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- (3. korpus -roláda kmen)
- 3 vejce
- 3 lžíce cukr písek
- 3 lžíce polohrubé mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- Krém tvarohový (1 dávka):
- 250 g másla (raději používám 70% Creme Bonjour, není tak těžký“)
- 250 g měkkého tvarohu
- 5 lžic polohrubé mouky
- 250 ml vody či mléka
- cukr moučka dle chuti
- Krém nutellový (3 dávky):
- 3 x 250 g másla (raději používám 70% Creme Bonjour, není tak těžký“)
- 3 x 5 lžic polohrubé mouky
- 3 x 250 ml vody či mléka
- 3 x 200 g nutella či podobná lískooříšková pomazánka
- cukr moučka dle chuti
- Marmeláda
- Ovoce (banány, broskve, jahody…)
- Potahovací hmota (domácí či kupovaná)
- Potravinářské barvy
- Cukrářské lepidlo Piping gel
- Perlové Cukrářské zdobení
Postup Dort pro tesaře
Postup přípravy receptu
-
Nejprve upečeme dva korpusy na plechu s vyšším okrajem, rozměr cca 40x30 cm. Jeden korpus světlý, druhý kakaový: Vyšleháme bílky, zašleháme cukr a šleháme, dokud sníh netvoří po vytažení metel špičky. Poté přidáme olej a žloutky a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, příp. kakaem. Pečeme na 150°C cca 45-50 minut, zkoušíme špejlí.
Poté upečeme roládu na kmen: Vejce šleháme spolu s cukrem nejméně 10 minut do bělavé jemné pěny, lehce přimícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180°C cca 10 minut. Po upečení ještě teplé srolujeme i s papírem a necháme vychladnout. Poté pomažeme povrch slabě nutellovým krémem.
Zatímco korpusy chladnou, připravíme si krémy – 1 dávku tvarohového a 3 dávky nutellového krému. Vodu (mléko) smícháme s moukou a za stálého míchání svaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout (přikryté potravinářskou folií či igelitem, aby neoschlo), poté všleháme povolené máslo.
U tvarohového krému všleháme tvaroh a cukr dle chuti, budeme používat na vnitřní plnění. U nutellového krému všleháme nutellu, podle chuti cukr (pozor, nutella je dost sladká), budeme používat jako vnitřní i jako vnější (natírací krém).
Jakmile jsou korpusy upečené, vychlazené a krémy připravené, začneme skládat dort. Oba spodní korpusy rozkrojíme na polovinu. Na pevnou podložku, která se vejde do lednice, klademe střídavě tmavý-světlý-tmavý-světlý plát. Každý plát potřeme lehce marmeládou, potřeme krémem (nutellový-tvarohový-nutellový) a poklademe ovocem.
Přiklopíme dalším plátem a opakujeme. Po přiklopení posledním plátem pomažeme dort z boků i svrchu nutellovým krémem a dáme do druhého dne ztuhnout do lednice.
Roládu opatrně rozmotáme, sloupneme pečicí papír, potřeme marmeládou a krémem (zbytkem tvarohového), stočíme a potřeme zlehka nutellovým krémem. Dáme také ztuhnout do lednice do druhého dne.
Zdobení: Obarvenou potahovou hmotou potáhneme základní korpus, poté upravíme tvar a délku kmene, také potáhneme 2 barevně rozdílnými kusy potahovky, tvořící opracovanou a neopracovanou část kmene stromu, domodelujeme pomocí špachtliček a radýlek. Z marcipánu vytvarujeme sekerku a metr, nastrouháme hobliny, přes lis na česnek dotvoříme trávu, prkna na boky dortu dle fantazie.
Část dortu a rolády prořízneme a vsadíme kotouč pily, doporučuji udělat si jej alespoň 5 dní předem a nechat na vzduchu ztvrdnout.