Dort PŘÍŠERKA
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 720 g polohrubé mouky
- 400 g moučkového cukru
- 8 vajec
- 400 ml oleje
- 500 ml mléka
- 5 lžic rumu
- 12 lžic kakaa
- 4 prášky do pečiva
- Na mráz:
- 2 plechovky (794 g) zahuštěného slazeného mléka SALKO
- 500 g másla
- Náplň:
- 1000 g smetany ke šlehání
- 5 ztužovačů do šlehačky
- 2 tabulky čokolády na vaření
- 100 g moučkového cukru
- jahody
- banány
- Krém_na zdobení:
- 500 g másla
- 4 žloutky
- 6 vanilkových pudinků
- 1,5 l mléka
- moučkový cukr
- 2 lžíce rumu
- Ostatní:
- modelovací hmota Smartflex Velvet
- modré potravinářské barvivo
- růžové potravinářské barvivo
- černé potravinářské barvivo
- hnědé potravinářské barvivo
- červené potravinářské barvivo
- muffin
- cukrářské zdobení
- dortová svíčka
Postup Dort PŘÍŠERKA
Postup přípravy receptu
-
KORPUS: Žloutky oddělíme od bílků. Cukr, olej a žloutky ušleháme. Po chvilce přidáme rum a zamícháme. Poté přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. A nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Takto připravené těsto vlijeme do tukem vymazané a kokosem vysypané formy.
Zhruba 3/4 těsta vlijeme do klasické dortové formy a zbylou 1/4 do dortové formy o menším průměru. Když jsou korpusy hotovy, rozkrojíme velký na 3 části a malý na 2. Horní patro seřízneme tak aby bylo zaoblené. Nyní vytvoříme hráze pomocí karamelového krému a zdobícího pytlíčku s velkou dírkou.
KRÉM NA HRÁZ: Zavřené plechovky salka vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 3 hodiny (voda se nesmí vypařit!). Máslo pokojové teploty mírně rozšleháme a začneme postupně přidávat zkaramelizované salko. Když bude všechno salko zašlehané do másla, krém je hotov.
Zbylý prostor pomažeme šlehačkou a naskládáme umyté nakrájené ovoce. Na vrch dáme opět šlehačku a ovoce tak zakryjeme.
ŠLEHAČKA: Do šlehačky nasypeme ztužovač a ušleháme. Když je skoro tuhá přidáme cukr a nastrouhanou čokoládu, poté došleháme.
Tento postup opakujeme u každého patra a plníme na střídačku jahodami a banány. Když je celý dort sestavený, vezmeme zbytek karamelového krému a zahladíme největší nerovnosti.
Nyní nabarvíme modelovací hmotu potravinářskými barvami a vymodelujeme části těla příšerky podle fotografií (uši, oči, pusu, ocásek, ruce a mašličku). Oči a pusu je dobré vyříznout z rozválené bílé modelovací hmoty a až potom nabarvit pomocí štětečku potravinářskými barvami rozpuštěnými v trošce rumu. Muffin potáhneme růžovou modelovací hmotou a vytvoříme tak jedlý košíček.
Teď už stačí jen příšerku sestavit a vytvořit jí chloupky z pudinkového krému.
PUDINKOVÝ KRÉM: Máslo pokojové teploty rozšleháme se žloutky. Polovinu mléka dáme do hrnce a přivedeme k varu. Do druhé poloviny nasypeme vanilkový pudink a důkladně zamícháme. Tuto směs vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Poté pudink přelijeme do nějaké jiné nádoby a necháme ztuhnout. Když vychladne, sundáme z vrchu pudinku škraloup a pudink po lžičkách vmícháme do krému. Poté už jen přidáváme cukr podle chuti.
Takto připraveným krémem nazdobíme muffin a posypeme posypkami. Až poté ho nabarvíme pomocí modré potravinářské barvy rozpuštěné v rumu. Krém dáme do zdobičky s vhodným nástavcem a tvoříme bobíky do špičky pomalým tahem. Dort je hotov, hodně štěstí!:)