Dort PŘÍŠERKA

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
720 g polohrubé mouky
400 g moučkového cukru
8 vajec
400 ml oleje
500 ml mléka
5 lžic rumu
12 lžic kakaa
4 prášky do pečiva
Na mráz:
2 plechovky (794 g) zahuštěného slazeného mléka SALKO
500 g másla
Náplň:
1000 g smetany ke šlehání
5 ztužovačů do šlehačky
2 tabulky čokolády na vaření
100 g moučkového cukru
jahody
banány
Krém_na zdobení:
500 g másla
4 žloutky
6 vanilkových pudinků
1,5 l mléka
moučkový cukr
2 lžíce rumu
Ostatní:
modelovací hmota Smartflex Velvet
modré potravinářské barvivo
růžové potravinářské barvivo
černé potravinářské barvivo
hnědé potravinářské barvivo
červené potravinářské barvivo
muffin
cukrářské zdobení
dortová svíčka

Postup přípravy receptu

  1. KORPUS: Žloutky oddělíme od bílků. Cukr, olej a žloutky ušleháme. Po chvilce přidáme rum a zamícháme. Poté přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. A nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Takto připravené těsto vlijeme do tukem vymazané a kokosem vysypané formy.

  2. Zhruba 3/4 těsta vlijeme do klasické dortové formy a zbylou 1/4 do dortové formy o menším průměru. Když jsou korpusy hotovy, rozkrojíme velký na 3 části a malý na 2. Horní patro seřízneme tak aby bylo zaoblené. Nyní vytvoříme hráze pomocí karamelového krému a zdobícího pytlíčku s velkou dírkou.

  3. KRÉM NA HRÁZ: Zavřené plechovky salka vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 3 hodiny (voda se nesmí vypařit!). Máslo pokojové teploty mírně rozšleháme a začneme postupně přidávat zkaramelizované salko. Když bude všechno salko zašlehané do másla, krém je hotov.

  4. Zbylý prostor pomažeme šlehačkou a naskládáme umyté nakrájené ovoce. Na vrch dáme opět šlehačku a ovoce tak zakryjeme.

  5. ŠLEHAČKA: Do šlehačky nasypeme ztužovač a ušleháme. Když je skoro tuhá přidáme cukr a nastrouhanou čokoládu, poté došleháme.

  6. Tento postup opakujeme u každého patra a plníme na střídačku jahodami a banány. Když je celý dort sestavený, vezmeme zbytek karamelového krému a zahladíme největší nerovnosti.

  7. Nyní nabarvíme modelovací hmotu potravinářskými barvami a vymodelujeme části těla příšerky podle fotografií (uši, oči, pusu, ocásek, ruce a mašličku). Oči a pusu je dobré vyříznout z rozválené bílé modelovací hmoty a až potom nabarvit pomocí štětečku potravinářskými barvami rozpuštěnými v trošce rumu. Muffin potáhneme růžovou modelovací hmotou a vytvoříme tak jedlý košíček.

  8. Teď už stačí jen příšerku sestavit a vytvořit jí chloupky z pudinkového krému.

  9. PUDINKOVÝ KRÉM: Máslo pokojové teploty rozšleháme se žloutky. Polovinu mléka dáme do hrnce a přivedeme k varu. Do druhé poloviny nasypeme vanilkový pudink a důkladně zamícháme. Tuto směs vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Poté pudink přelijeme do nějaké jiné nádoby a necháme ztuhnout. Když vychladne, sundáme z vrchu pudinku škraloup a pudink po lžičkách vmícháme do krému. Poté už jen přidáváme cukr podle chuti.

  10. Takto připraveným krémem nazdobíme muffin a posypeme posypkami. Až poté ho nabarvíme pomocí modré potravinářské barvy rozpuštěné v rumu. Krém dáme do zdobičky s vhodným nástavcem a tvoříme bobíky do špičky pomalým tahem. Dort je hotov, hodně štěstí!:)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!