Dort Martánek
Recepty, DortySuroviny
- 8 vajec
- 40dkg hrubé mouky
- 2 prášky do pečiva
- 20 dkg mletých oříšků
- 24 lžic vody
- Potahovací hmota
- barvy
- 2 balíčky dětských piškotů namletých na punčovinu
- 2-3 lžice marmelády
- rum
- Krém:
- 2,5 másla
- 2vanilkové pudinky
- 800 ml mléka
- rum
- 20 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- kakao
Postup Dort Martánek
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Nejdříve ušleháme sníh z bílků, potom utřeme nebo našleháme žloutky s cukrem, oříšky a 4 lžícemi vody, přidáme mouku s práškem do pečiva, 20 lžic vody a nakonec sníh.
Nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný vyšší plech o rozměrech 33x27 cm nebo na dno položíme pečící papír a vymažeme pouze strany. Pečeme na 180°C asi 45 minut.
Krém: máslo vyšleháme s cukrem a žloutky a přidáme vychladlý uvařený pudink.
Z korpusu si odřízneme asi dva centimetry ze šířky dortu abychom měli trochu korpusu na přípravu punčoviny, kterou si připravíme tak, že odříznutý korpus rozdrolíme přidáme k němu dva sáčky namletých piškotů, marmeládu a krém.
Přikápla jsem trochu rumu. Punčovina nesmí být moc tuhá aby se s ní dobře pracovalo. Korpus je rozříznutý jedenkrát a promazaný krémem uprostřed kakaovým na povrchu světlým.
Když je celý dort promazaný necháme několik hodin ztuhnout v lednici a pak punčovinou vytvoříme martanka a celý dort s ní poklademe. Opět necháme dobře ztuhnout a pak potahujeme hmotou.