Dort - Láhev Peprmintky
Recepty, DortySuroviny
- Těsto na 6 plátů piškotu:
- sníh z 8 bílků
- 8 žloutků
- 480 g hladké mouky
- 800 g cukru moučka
- 20 lžic horké vody
- 1,5 kypřicího prášku do pečiva
- Krém:
- 3 malé mandarinkové kompoty
- 7 x Créme Olé
- 3 vanilkové esence
- 2,2 kg zakysané smetany 16% tuku
- 2 x balení Mascarpone
- 4 ztužovače šlehačky
- moučkový cukr podle požadované chuti
- Zdobení etiketa:
- 200 g marcipánu
- potravinářské barvy
- 200 g bílé čokolády
- Posyp:
- 300 g jemně strouhaného kokosu
- 2 lžičky sypké zelené potravinářské barvy
- asi 1 dl vlažné vody
- Technické detaily:
- alobal
- papírové kartony
- izolepa
- dřevěná deska o rozměrech cca 32 x 70 cm
- potravinářská folie
Postup Dort - Láhev Peprmintky
Postup přípravy receptu
-
Den první: ze surovin na těsto upečeme 6 plátů. Žloutky utřeme s cukrem a vodou, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakonec patrně vmícháme sníh z bílků. Pečeme na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 160°C asi 14 minut, dokud povrch mírně nezezlátne. Pokud na špejli neulpívá syrové těsto, máme hotovo. Piškotové pláty i s pečicím papírem uložíme v chladnější místnosti, překryjeme pruhem pečicího papíru a kraje zatížíme, aby piškot neosychal.
Den druhý: výroba krému;tvarování a promazání těsta, barvení kokosové moučky. Do nádoby s víkem přelijeme mandarinkové kompoty i se šťávou, pevně uzavřeme a třeseme nádobou, dokud se ovoce nerozmixuje. Do velké mísy přelijeme vzniklou ovocnou drť, přidáme vanilkovou esenci, zakysané smetany, mascarpone, ztužovače šlehačky a moučkový cukr podle chuti. Vše důkladně rozmixujeme, aby se suroviny spojily.
A nyní tvarování: Pokud nemáte vhodné podložky, pomozte si jako já: nejprve si připravíme 2 x 2 tvrdé, pevné kartony papíru o rozměrech 25 x 35 cm (já použila ty, které mi zbyly po vybalení nově koupeného ložního prádla). Dva položíme na sebe, obalíme alobalem a zespod přelepíme izolepou.
Tři pláty těsta potřebujeme pro spodní část láhve, další tři na hrdlo s víčkem.
Z prvních tří plátů vykrájíme obdélníky o rozměrech cca 23 x 33 cm a jednotlivé pláty promažeme asi centimetrovou vrstvou krému - skládáme na sebe (přímo na vyrobené alobalové podložky tak, aby vrchní část budoucí láhve byla těsně u kraje). Vznikne nám asi osmicentimetrový kvádr, který nakonec pomažeme i z boku a vrchní strany tenčí, asi půlcentimetrovou vrstvou krému. Dáme asi na dvě hodiny ztuhnout do lednice, pak lehce překryjeme potravinářskou folií (aby korpusy neosychaly a nenačichly případnými pachy z lednice).
Z dalších tří plátů vyřízneme podle šablony vršek láhve (délka 33 cm, šířka dole 23 cm, postupně ze zužuje až na vrchních cca 8 cm). Pláty klademe těsně k dolnímu kraji podložky, abychom je pak mohli spojit se spodní částí láhve. Dále postupujeme jako v předchozí části). Zbylý krém uschováme do lednice.
Barvení kokosu: 250 g kokosu (protože 50 g bílé kokosové moučky potřebujeme na hrdlo) nasypeme do uzavíratelné nádoby a rovnoměrně pocákáme potravinářskou barvu smíchanou s vodou. Uzavřeme a nádobou třeseme, dokud se kokos s barvou nespojí - místo nádoby můžeme použít i mikrotenový sáček). V případě potřeby rukou v igelitové rukavici kokos promneme. Pak obarvenou moučku rozdělíme na dva plechy vyložené pečicím papírem a sušíme v troubě při 50°C asi čtyři hodiny, po půlhodince vždy promícháme. Necháme doschnout na vzduchu do druhého dne.
Den třetí: zdobení. Marcipán rozválíme tak, aby po všech stranách o 1 cm přesahoval přes dvě tabulky čokolády. Pak na něj čokolády položíme kostičkami nahoru a obalíme je marcipánem. Otočíme a ozdobíme barvičkami v tubě - necháme aspoň 20 minut zaschnout.
Dřevěnou desku obalíme potravinářskou folií a přeložíme na ni obě části láhve. Měly by být téměř u sebe, mezery vyplníme zbylým krém, kterým pomažeme znovu celou láhev kolem dokola. Pokud by vám snad krém nezbyl, stačí potřít vrstvou mascarpone nebo mírně oslazeného tvarohového sýru typu Phoenix smíchaného s troškou změklého másla - nemusíte znovu dělat celý krém.
Na korpus přiložíme etiketu s nápisem, patrně ji přikryjeme pečicím papírem a posypeme jej kromě hrdla ze všech stran zelenou kokosovou moučkou. Hrdlo pak posypeme bílým kokosem.