Dort Harlekýn

Recepty, Dorty

Suroviny

Klasický olejový korpus:
200 g polohrubé mouky
70 g cukru
3 vejce
2 ČL prášku do pečiva
10 PL oleje
12 PL horké vody
špetka soli
4 PL kakaa
Pařížská šlehačka:
300 ml smetany ke šlehání
30 g kakaa
30 g cukru
Šlehačka:
200 ml smetany ke šlehání
2 PL cukru

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme všechny ingredience na pařížskou šlehačku a necháme do druhého dne v lednici. Druhý den smetanu vyšleháme do šlehačky.

  2. Bílky se solí vyšleháme na pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do bílé pěny, která několikanásobně zvětší svůj objem (cca 7 min). Do pěny zašleháme vodu a olej. Nesmí být cítit krystalky cukru, jinak šleháme dál.

  3. Do žloutkové směsi přimícháme mouku s práškem do pečiva, kakao a pořádně promícháme. Zlehka přimícháme sníh, ale opatrně, aby jste z toho nevytřásli všechen vzduch a neupekla se vám tuhá placka. Těsto vlijeme do vymazané formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 10 min na 175°C, pak ztlumíme a pečeme cca 30 min na 150°C

  4. Upečený korpus vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce. Mezitím vyšleháme i druhou šlehačku.

  5. Korpus dvakrát prokrojíme a všechny pláty pokapeme rumem. První plát pomažeme nejprve tmavou šlehačkou a na ní rozmažeme trochu bílé šlehačky. Přiklopíme druhým plátem a postup opakujeme. Celý dort pomažeme tmavou šlehačkou a ozdobíme podle vlastní fantazie:)) Ti co by si snad nevěřili, můžou třeba jen polít čokoládou a dozdobit nějak jinak, ale určitě všichni zvládnete zdobit zbytkem šlehaček a pytlíkem:) Držím palce!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!