Dort Harlekýn
Recepty, DortySuroviny
- Klasický olejový korpus:
- 200 g polohrubé mouky
- 70 g cukru
- 3 vejce
- 2 ČL prášku do pečiva
- 10 PL oleje
- 12 PL horké vody
- špetka soli
- 4 PL kakaa
- Pařížská šlehačka:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 30 g kakaa
- 30 g cukru
- Šlehačka:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 PL cukru
Postup Dort Harlekýn
Postup přípravy receptu
-
Svaříme všechny ingredience na pařížskou šlehačku a necháme do druhého dne v lednici. Druhý den smetanu vyšleháme do šlehačky.
Bílky se solí vyšleháme na pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do bílé pěny, která několikanásobně zvětší svůj objem (cca 7 min). Do pěny zašleháme vodu a olej. Nesmí být cítit krystalky cukru, jinak šleháme dál.
Do žloutkové směsi přimícháme mouku s práškem do pečiva, kakao a pořádně promícháme. Zlehka přimícháme sníh, ale opatrně, aby jste z toho nevytřásli všechen vzduch a neupekla se vám tuhá placka. Těsto vlijeme do vymazané formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 10 min na 175°C, pak ztlumíme a pečeme cca 30 min na 150°C
Upečený korpus vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce. Mezitím vyšleháme i druhou šlehačku.
Korpus dvakrát prokrojíme a všechny pláty pokapeme rumem. První plát pomažeme nejprve tmavou šlehačkou a na ní rozmažeme trochu bílé šlehačky. Přiklopíme druhým plátem a postup opakujeme. Celý dort pomažeme tmavou šlehačkou a ozdobíme podle vlastní fantazie:)) Ti co by si snad nevěřili, můžou třeba jen polít čokoládou a dozdobit nějak jinak, ale určitě všichni zvládnete zdobit zbytkem šlehaček a pytlíkem:) Držím palce!