Domácí šťáva z josty
Recepty, NápojeSuroviny
- 1 kg josty - obrané kuličky
- 1 citron
- 1 lžička kyseliny citronové
- 0,5 l převařené vody
- 1 kg cukru krupice
Postup Domácí šťáva z josty
Postup přípravy receptu
-
Omyté kuličky josty obrané od stopek, pomeleme nebo rozmixujeme a v hrnci smícháme s vodou a kartáčkem omytým citronem pokrájeným na plátky a kyselinou citronovou. Hrnec překryjeme utěrkou, zaklopíme a necháme takto jostu odpočívat přes noc, v chladnu klidně 24 hodin.
Pak jostu přes jemný cedník prolisujeme do jiného hrnce, nebo ji můžeme nechat přes plátno překapat a vyždímat.
Následně přisypeme do čisté šťávy cukr a pomalu zahříváme a mícháme na teplotu 80 - 90 stupňů, až se nám cukr zcela rozpustí.
Pak horkou šťávou naplníme čisté suché sklenice, které pevně uzavřeme, uložíme na temné suché místo a odebíráme dle potřeby.
Šťávu ředíme studenou vodou nebo sodovkou dle chuti nebo jí můžeme přidávat do čistého alkoholu (vodka, pálenka) a dělat si tak domácí likér, lze s ní sladit čaj a používat se dá i jako přeliv na zmrzlinu.
Sterilovat není nutné, ale kdo chce, tak může tak, jak je zvyklý u jiných šťáv a sirupů.