Domácí pop corn, bylinkovo-česnekový
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- hrst sušených kukuřičných zrn (viz postup)
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 1 lžička oleje
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička soli (špetka k utření česneku)
Postup Domácí pop corn, bylinkovo-česnekový
Postup přípravy receptu
-
S přípravou domácího popcornu, který chutná při sledování filmů za dlouhých zimních večerů, je dobré začít již na sklonku léta... Z kukuřičných klasů odstraníme listy (šustí) a zralá zrna odrhneme. Rozložíme je na plech a necháme je vysušit buď na slunci, je-li nějaké, nebo na peci či kamnech. Uložíme do zavíratelné nádoby a skladujeme na suchém, tmavším místě.
K domácímu popcornu potom stačí již jen zalovit v nádobě se zrnky a rozpálit litinový nebo teflonovým povrchem vybavený kastrol, který disponuje těsnící pokličkou.
Máslo pokojové teploty smícháme s česnekem utřeným se solí, pažitkou a petrželkou. Bylinkové máslo potom vložíme na dno litinového kastrolu a necháme ho dobře napěnit. Přisypeme suchá kukuřičná zrna a počkáme do prvního prasknutí. Poté rychle přiklopíme pokličkou, nádobou protřeseme, vrátíme na rozpálenou plotýnku a necháme praskat. Posloucháme (neodkrýváme!!) a ve chvíli, kdy je interval mezi jednotlivými pukanci cca 4 vteřiny (pomalu napočítáme do čtyř), kastrol sejmeme a dáme stranou. Opatrně odstraníme poklici, necháme odejít páru a osolíme. Nádobou znovu zatřeseme a obsah přesypeme do mísy.