Domácí máslová vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 40 g droždí
- 150 ml mléka
- 120 g cukru krupice
- 400 g polohrubé mouky
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 50 g mandlí (oloupaných)
- 80 g másla
- 1 vejce (na potření)
- 50 g rozinek
- 30 g plátkových mandlí (na posypání)
Postup Domácí máslová vánočka
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, poloviny vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme nakynout.
Do zbylé mouky vmícháme sůl, muškátový oříšek, cukry, žloutky, rum a nasekané oloupané mandle. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a mléko a vypracujeme těsto, které necháme 60 minut nakynout.
Potom rozdělíme na 9 dílů a z každého vyválíme pramen dlouhý asi 30 cm.
Spodní díl vánočky upleteme ze čtyř pramenů, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme polovinou rozinek. Druhou vrstvu upleteme ze tří pramenů, položíme na spodní díl, opět potřeme vejcem a posypeme zbylými rozinkami. Poslední dva prameny stočíme, položíme navrch a konce zasuneme pod vánočku. Necháme jí 30 minut nakynout, potom jí potřeme vejcem a posypeme mandlovými plátky a necháme ještě asi 10 minut nakynout.
Pečeme 20 minut na 180°C a poté 20 minut na 160°C.