Domácí máslo

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

2 krabičky smetany 33% tuku
(pozor na to, aby byly jen pasterizované, žádné UHT apod. ani v kelímku, neosvědčilo se mi to)
Připravte si:
ruční mixér
mísu na šlehání másla
menší misku, do které budete slévat mléko
cedník, gumovou stěrku
RUKAVICE a zástěru

Postup přípravy receptu

  1. Obě smetany vlijeme do mísy a zapneme ruční šlehač. Šleháme až získáváme pevnou šlehačku, ale nepřestáváme a šleháme dál, nechceme šlehačku, ale máslo. Pokračujeme ve šlehání až do chvíle, kdy zpozorujeme, že se šlehačková konzistence začíná v míse proměňovat a jednotná hmota se mění na maličké kousíčky - (viz foto) to již vzniká máslo.

  2. Pokud se odděluje máslo a mléko - pak ještě chvíli šleháme a jakmile to v míse začne cákat, vypneme ruční šlehač. Je čas nasadit si rukavice. Přes cedník slijeme mléko do menší misky, vymačkáme z másla co nejvíce mléka a zatím necháme máslo na cedníku. Velkou mísu od másla propláchneme studenou vodou. Asi lžíci vody necháme v míse, máslo vložíme zpět z cedníku do mísy a ještě chvíli šleháme. Tekutinu, kterou jsme slili do misky můžeme použít k vaření atd., takže ji necháme v lednici.

  3. Nyní šleháme již jen krátce, scedíme, máslo propláchneme studenou vodou, znovu šleháme, znovu přes cedník máslo propláchneme studenou vodou, mírně promáčkneme rukou, abychom dostali co nejvíce tekutiny z másla a aby máslo bylo čisté. Tento postup opakujeme zhruba 3x-4x, tak bychom již měli mít čisté máslo.

  4. Nakonec máslo vytvarujeme do požadovaného tvaru a uložíme do máselničky a samozřejmě do lednice. Při výrobě domácího másla je velmi důležité dodržovat hygienu, takže vše musí být důkladně čisté.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!