Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel)

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

250 g polohrubé mouky
15 g čerstvé droždí
100 ml vlažného mléka
30 g cukru krupice
25 g másla
1 vejce
1 špetka soli
4-8 lžiček švestkových povidel (nebo jiné náplně dle Vaší chuti)
Vanilková omáčka:
1-2 ks vanilkového lusku
500 ml šlehačky
60 g cukru krupice
4 žloutky

Postup přípravy receptu

  1. V malé misce rozmícháme ve vlažném mléce droždí, spolu s cukrem krupicí a necháme cca 10 minut odstát.

  2. Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimícháme ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.

  3. Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujeme hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stěn mísy (3–5 minut).

  4. Misku s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).

  5. Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujeme placičky.

  6. Do středu každé placičky dáme 1–2 lžičky povidel, vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme.

  7. Každý knedlík položíme na kousek pečicího papíru a necháme je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou.

  8. Knedlíky vaříme 18 minut v páře.

  9. Po uvaření knedlíky polijeme rozpuštěným máslem a posypeme je mletým mákem s moučkovým cukrem.

  10. Vanilková omáčka: Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábeme semínka, která přidáme spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Do hrnce přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhneme z ohně a vanilkový lusk necháme 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraníme. Ve větší misce (nejlépe nerezové) vidličkou prošleháme žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přiléváme horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník zpět do hrnce a vratíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhneme z ohně a okamžitě podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!