Domácí krůtí šunka

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kg krůtích vykostěných stehen (maso použijeme čerstvé, pokud možno ne rozmrazené)
10 g Pragandy
10 g soli
4 g medu
podle chuti červená sladká paprika
podle chuti sušený česnek (ani jedno ale být nemusí)

Postup přípravy receptu

  1. Krůtí maso nakrájíme na kostky 2 x 2 x 2 cm.

  2. 1/5 masa nameleme, popřípadě nakrájíme na hodně malé kostičky. Tento krok děláme proto, aby se šunka pomocí malých kousků dobře spojila.

  3. Všechno maso vložíme do mísy a připravíme nálev.

  4. Ve 100 ml vody rozpustíme 10 g pragandy, 10 g soli a 4 g medu, popřípadě stejné množství cukru. Můžeme však přidat i sladkou papriku, popřípadě sušený česnek. Váha těchto ingrediencí je klíčová, proto vážíme opravdu přesně. Mícháme, dokud není vše dobře rozpuštěné.

  5. Nyní je třeba maso pořádně míchat. Nejlépe rukou, popřípadě v domácí pekárně na program těsto“. Musí se začít vylučovat bílkovina z masa. To poznáme tak, že maso začíná být mazlavé, lepivé. Po 10 minutách je vše dostatečně promícháno, v ruce to bude trvat asi 2x až 3x déle.

  6. Do šunkovaru dáváme maso po částech a vždy dobře upěchujeme, aby nám nevznikaly vzduchové kapsy.

  7. Šunkovar zavíčkujeme, péro uvnitř šunkovaru bude maso permanentně stlačovat. Šunkovar dáme do lednice a necháme tam maso uležet 48 hodin.

  8. Po této době vložíme šunkovar do hrnce a zalijeme vodou tak, aby voda byla všude okolo šunky, ale aby voda nevnikala do šunkovaru.

  9. Nyní zvedáme teplotu na 75 až 85 °C, ne více, ne méně. Použijeme teploměr, který se dá koupit se šunkovarem. Od té chvíle, kdy dosáhneme teplotu 75°C, začneme odpočítávat 120 minut.

  10. Po této době šunkovar dáme chladit do studené vody tak, aby do něj nevnikala voda. Chce to čas, minimálně hodinu v ledové vodě. Potom teprve šunkovar otevřeme a šunku vyjmeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!