Domácí kmínový chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 kg hladké mouky
- 6 dl vlažné vody
- 3-4 rovné lžičky soli
- 2 lžíce kmínu
- 1 kostka droždí - 42 g
- 2 lžíce oleje
- 1 kostka cukru
- vejce na potření
- kmín na posypání
Postup Domácí kmínový chleba
Postup přípravy receptu
-
Do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme ho nakynout.
Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut.
Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 25 minut.