Domácí celozrnné lasagne zapečené s kuřecím masem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Na 3 - 4 porce lasagne:
100 g celozrnné pšeničné mouky
100 g celozrnné žitné mouky
1 vejce
80 ml studené vody
trošku jakékoliv mouky na podsypání válu
Na masovou směs na 1 porci:
100 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
20 g cibule
40 g čerstvé papriky
50 g rajčat
50 g cukety
7 g česneku
20 g kvalitního kečupu nebo drcená rajčata - 1 lžíce
5 g hladké mouky
sůl
čerstvě mletý pepř
provensálské koření
špetka přírodního sladidla ze stévie
10 - 15 g tvrdého sýru do 30% t.v.s
1/2 lžičky oleje - jen na potření dna
zeleninové sterilované lečo
feferonky pro ostřejší chuť

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny: V míse si smícháme mouky, přidáme vejce, trošku vody a zpracujeme trochu tužší, ale pořád ještě vláčné těsto. Zabalíme do fólie a necháme chvíli odležet.

  2. Pak rozdělíme na asi 3 díly a každý díl vyvalíme na tenkou placku a kráječem na pizzu nebo jinak si nakrájíme čtverce o velikosti zapékací misky. Schnout je nenecháváme, použijeme je hned. Pokud vše nevyužijeme, tak doporučuji nakrájet spíš na menší tvary - široké nudle a na utěrce usušit. Dá se udělat taktéž strouhání, usušit a pak např. uvařit a přidat do guláše, perkeltu apd.

  3. Masová směs: Kuřecí maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme a prudce orestujeme na pánvi, kde jsme dno jen jemně zastříkli olejem.

  4. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, chvíli ještě opékáme a pak přidáme nakrájenou papriku, cuketu, oloupané nakrájené rajče, kečup, provensálské koření, přidáme trochu vody a zhruba 5 minut dusíme.

  5. Následně směs zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a velmi zvolna necháme dusit, aby se šťáva provařila a vše bylo měkké. Podle potřeby dochutíme, případně dosladíme. Šťáva nemá být moc hustá, ale ani moc řídká.

  6. Na dno jednoporcového pekáčku dáme trošku masové šťávy bez masa i zeleniny, položíme těstovinový plátek, na něho maso s trochou šťávy a dále vrstvíme.

  7. Nakonec poslední plátek nahoře potřeme troškou šťávy a posypeme sýrem. Vše přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby zhruba na 30 minut - dle potřeby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!