Domácí celozrnné lasagne zapečené s kuřecím masem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Na 3 - 4 porce lasagne:
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 1 vejce
- 80 ml studené vody
- trošku jakékoliv mouky na podsypání válu
- Na masovou směs na 1 porci:
- 100 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
- 20 g cibule
- 40 g čerstvé papriky
- 50 g rajčat
- 50 g cukety
- 7 g česneku
- 20 g kvalitního kečupu nebo drcená rajčata - 1 lžíce
- 5 g hladké mouky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- provensálské koření
- špetka přírodního sladidla ze stévie
- 10 - 15 g tvrdého sýru do 30% t.v.s
- 1/2 lžičky oleje - jen na potření dna
- zeleninové sterilované lečo
- feferonky pro ostřejší chuť
Postup Domácí celozrnné lasagne zapečené s kuřecím masem
Postup přípravy receptu
-
Těstoviny: V míse si smícháme mouky, přidáme vejce, trošku vody a zpracujeme trochu tužší, ale pořád ještě vláčné těsto. Zabalíme do fólie a necháme chvíli odležet.
Pak rozdělíme na asi 3 díly a každý díl vyvalíme na tenkou placku a kráječem na pizzu nebo jinak si nakrájíme čtverce o velikosti zapékací misky. Schnout je nenecháváme, použijeme je hned. Pokud vše nevyužijeme, tak doporučuji nakrájet spíš na menší tvary - široké nudle a na utěrce usušit. Dá se udělat taktéž strouhání, usušit a pak např. uvařit a přidat do guláše, perkeltu apd.
Masová směs: Kuřecí maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme a prudce orestujeme na pánvi, kde jsme dno jen jemně zastříkli olejem.
Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, chvíli ještě opékáme a pak přidáme nakrájenou papriku, cuketu, oloupané nakrájené rajče, kečup, provensálské koření, přidáme trochu vody a zhruba 5 minut dusíme.
Následně směs zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a velmi zvolna necháme dusit, aby se šťáva provařila a vše bylo měkké. Podle potřeby dochutíme, případně dosladíme. Šťáva nemá být moc hustá, ale ani moc řídká.
Na dno jednoporcového pekáčku dáme trošku masové šťávy bez masa i zeleniny, položíme těstovinový plátek, na něho maso s trochou šťávy a dále vrstvíme.
Nakonec poslední plátek nahoře potřeme troškou šťávy a posypeme sýrem. Vše přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby zhruba na 30 minut - dle potřeby.