Dalmatská pašticada
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- kvalitní zadní hovězí maso
- slaninu
- česnek
- cibuli
- celer
- vinný ocet
- vývar
- pepř
- muškátový oříšek
- hřebíček
- 1 dl červeného vína
- malou lžičku cukru
Postup Dalmatská pašticada
Postup přípravy receptu
-
Maso v celku se prošpikuje slaninou, celým česnekem a pár hřebíčky, zalije se trochou vinného octa a dá se do druhého dne odležet.
Druhý den maso vyndáme, otřeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dáme dusit spolu s drobně nakrájeným celerem a cibulí.
Opečeme a pak dusíme, zalijeme připraveným oslazeným červeným vínem, převedeme k varu, zalijeme vývarem tak, aby maso bylo úplně zalité.
Dusíme pomalu minimálně 3 hodiny, podle velikosti masového špalíku až 4 h.
Pak maso nakrájíme na plátky a dáme do omáčky dodusit - nanejvýš na 30 minut.
Je-li omáčka málo hustá, zahušťuje se strouhankou osmahnutou na troše tuku.
Podle chuti můžeme přidat i trochu rajského protlaku. Chorvati pašticadu servírují s bramborovými noky, ale výborná je i s těstovinami nebo bramborovým knedlíkem.