Cuketový řez à la biskupský chlebíček
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g změklého másla
- 180 g cukru krupice, lze ubrat
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 300 g mladé neloupané cukety
- citronová kůra dle chuti
- 100 g kandovaného ovoce dle chuti
- 100 g nasekaných ořechů, klidně mix
- cca 300 g polohrubé mouky
- necelý prášek do pečiva
- čokoládová poleva
Postup Cuketový řez à la biskupský chlebíček
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo vyšleháme s cukry, přidáme žloutky a dále šleháme do pěny. Přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru, hrubě nastrouhanou cuketu, kandované ovoce (já dal kandovanou pomerančovou kůru), nasekané ořechy (já dal mix vlašských, para, kešu, lískových, mandle) a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dle potřeby (vodnatosti cukety) můžeme trošku mouky přidat. Vše opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto nandáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové či koláčové formy (33 cm) nebo pekáčku.
Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
Po upečení necháme alespoň částečně zchladnout. Pak přelijeme čokoládovou polevou a necháme zchladnout zcela. Kdo chce, může polevu ještě posypat sekanými ořechy nebo kokosem.
Cuketový řez je chutí velmi podobný biskupskému chlebíčku, je však velmi vláčný a nadýchaný jako peřina.