Cuketový pudink (slaný) s cuketovým kaviárem
Recepty, PředkrmySuroviny
- Cuketové pyré:
- 300 g cuket (z jedné odkrájíme zelenou slupku s kouskem vnitřní dužiny na cuketový kaviár)
- 100 g čerstvého sýra mascarpone (cottage, riccota, lučina, žervé)
- 1 bobkový list
- 2 celá vejce
- 1 žloutek
- propasírovaný česnek
- sůl
- mletý pepř z mlýnku
- 20 g rozpuštěného másla nebo olej na vymazání forem
- Cuketový kaviár:
- slupky z cukety s kouskem vnitřní dužiny
- 1 PL olivového oleje
- 1 PL citronové šťávy
- trochu balsamica -nemusí být
- sůl
- mletý koriandr
- čerstvě mletý pepř
Postup Cuketový pudink (slaný) s cuketovým kaviárem
Postup přípravy receptu
-
Cuketový pudink
Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Do hrnce dáme vodu, sůl, bobkový list, přivedeme k varu, přidáme nakrájenou cuketu a blanšírujeme 2 minuty. Cuketu scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Do mísy dáme celá vejce a žloutek, mletý pepř, cuketu, sůl a vše dohladka rozmixujeme. Nakonec vmícháme čerstvý sýr.
Vzniklé pyré nalijeme do forem předem vytřených máslem, dáme je do nádoby-pekáče a do půlky zalijeme vodou. Vložíme do trouby a pečeme 40 minut.
Cuketový kaviár
Zelené slupky nakrájíme ostrým nožem na tenké proužky a ty nakrájíme na drobné kostičky, dáme do misky, přidáme sůl, promícháme a necháme stát 30 minut, pak vysypeme do síta, prolijeme studenou vodou a necháme okapat.
Do misky dáme kostičky cukety, přidáme olej, citronovou šťávu, balsamico podle chuti, koření, příp. sůl a promícháme.
Hotový cuketový pudink dáme na talíř a okolo nasypeme cuketový kaviár.