Cuketový nákyp opět jinak
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 středně velká cuketa
- podlouhlejšího tvaru (550 g)
- 2 velké cibule (240 g)
- 1 masitá červená paprika (250 g)
- 450 g uzeného masa
- 250 g tvrdého sýra typu Eidam
- 100 ml smetany
- 3 vejce
- 2 lžíce oleje
- 5 stroužků česneku
- sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- zapékací mísa o rozměrech
- 27 x 18 x 5 cm vytřená
- 1 lžíci sádla
Postup Cuketový nákyp opět jinak
Postup přípravy receptu
-
Na větší pánev do 2 lžic rozehřátého oleje dáme zrůžovět na tenké plátky nakrájené stroužky česneku.
Přidáme na drobné kostičky nakrájené uzené maso, promícháme, osmažíme a necháme vystydnout.
Mezitím důkladně opláchneme cuketu, kterou i se slupkou nakrájíme na centimetrová kolečka. Papriku nakrájíme na velice drobné kostičky. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a rozdělíme ji na dvě stejně velké hromádky. Sýr nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle a rozdělíme na 3 stejně velké hromádky.
Zapékací mísu vytřeme sádlem a dno poklademe polovinou nakrájené cukety. Okořeníme solí, pepřem a drceným kmínem. Hustě zasypeme nakrájenou paprikou a první hromádkou sýra.
Na sýr rozložíme část cibule, stejnoměrně rozetřeme všechno osmažené uzené maso a dáme zbytek cibule.
Zasypeme druhou hromádkou sýra a poklademe zbytkem cukety. Opět okořeníme solí, pepřem a kmínem.
Ve větším hrníčku rozšleháme vejce společně se smetanou a vlijeme do zapékací mísy ke všem ostatním surovinám.
Vložíme do předehřáté trouby, (mám plynovou) a na 3/4 výkon zapékáme 25 minut. Poté zasypeme třetí, poslední hromádkou sýra, troubu zmírníme na poloviční výkon a dopečeme 15 minut. Nákyp je chutný teplý i studený.