Cuketový nákyp opět jinak

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 středně velká cuketa
podlouhlejšího tvaru (550 g)
2 velké cibule (240 g)
1 masitá červená paprika (250 g)
450 g uzeného masa
250 g tvrdého sýra typu Eidam
100 ml smetany
3 vejce
2 lžíce oleje
5 stroužků česneku
sůl
mletý pepř
drcený kmín
zapékací mísa o rozměrech
27 x 18 x 5 cm vytřená
1 lžíci sádla

Postup přípravy receptu

  1. Na větší pánev do 2 lžic rozehřátého oleje dáme zrůžovět na tenké plátky nakrájené stroužky česneku.

  2. Přidáme na drobné kostičky nakrájené uzené maso, promícháme, osmažíme a necháme vystydnout.

  3. Mezitím důkladně opláchneme cuketu, kterou i se slupkou nakrájíme na centimetrová kolečka. Papriku nakrájíme na velice drobné kostičky. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a rozdělíme ji na dvě stejně velké hromádky. Sýr nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle a rozdělíme na 3 stejně velké hromádky.

  4. Zapékací mísu vytřeme sádlem a dno poklademe polovinou nakrájené cukety. Okořeníme solí, pepřem a drceným kmínem. Hustě zasypeme nakrájenou paprikou a první hromádkou sýra.

  5. Na sýr rozložíme část cibule, stejnoměrně rozetřeme všechno osmažené uzené maso a dáme zbytek cibule.

  6. Zasypeme druhou hromádkou sýra a poklademe zbytkem cukety. Opět okořeníme solí, pepřem a kmínem.

  7. Ve větším hrníčku rozšleháme vejce společně se smetanou a vlijeme do zapékací mísy ke všem ostatním surovinám.

  8. Vložíme do předehřáté trouby, (mám plynovou) a na 3/4 výkon zapékáme 25 minut. Poté zasypeme třetí, poslední hromádkou sýra, troubu zmírníme na poloviční výkon a dopečeme 15 minut. Nákyp je chutný teplý i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!