Cuketový koláč s kokosovou šlehačkou
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 opravdu větší cuketa / nebo 2 malé
- 1 tabulka hořké čokolády
- 1 hrnek hladké mouky / používám většinou pohankovou, špaldovou, čirokovou apod.
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku dark kakaa
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- chia semínka tak od oka
- 1/2 – 1 hrnek rostlinného mléka
- 250 ml kokosového mléka
- na ozdobu hrst posekaných oříšků s rozinkami a čokoládou
- A CUKR? Každý svého cukru strůjce, pro normálního smrtelníka je ideální asi 1/4 hrnku tmavého cuktu. Já sama bych si to nesladila a až ve finále si buchtu pokapala třeba sladkým sirupem.
Postup Cuketový koláč s kokosovou šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Nastrouháme cuketu.
Smícháme sypké ingredience a poté přidáme vše ostatní kromě čokolády.
Doléváme rostlinným mlékem a snažíme se docílit jemné, táhlé konzistence jen o něco málo hustší, než palačinkové těsto.
Čokoládu můžeme na konci promixovat na hrubší či jemnější kousky, záleží co preferujeme.
Těsto nalijeme do formy s pečícím papírem a pečeme 20-25 minut.
Šlehačku z kokosového mléka vytvoříme velmi jednoduše. Musí ale být vychlazené z lednice ideálně přes noc nebo když zapomeneme, tak ho stačí nechat na pár hodin v mrazáku. Pak ji vyšleháme do husté pěny a naneseme na zchladlou buchtu.
Na konec posypeme nasekanými oříšky s rozinkami a čokoládou.