Cuketový koláč s kokosovou šlehačkou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 opravdu větší cuketa / nebo 2 malé
1 tabulka hořké čokolády
1 hrnek hladké mouky / používám většinou pohankovou, špaldovou, čirokovou apod.
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
1/2 hrnku dark kakaa
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
chia semínka tak od oka
1/2 – 1 hrnek rostlinného mléka
250 ml kokosového mléka
na ozdobu hrst posekaných oříšků s rozinkami a čokoládou
A CUKR? Každý svého cukru strůjce, pro normálního smrtelníka je ideální asi 1/4 hrnku tmavého cuktu. Já sama bych si to nesladila a až ve finále si buchtu pokapala třeba sladkým sirupem.

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

  2. Nastrouháme cuketu.

  3. Smícháme sypké ingredience a poté přidáme vše ostatní kromě čokolády.

  4. Doléváme rostlinným mlékem a snažíme se docílit jemné, táhlé konzistence jen o něco málo hustší, než palačinkové těsto.

  5. Čokoládu můžeme na konci promixovat na hrubší či jemnější kousky, záleží co preferujeme.

  6. Těsto nalijeme do formy s pečícím papírem a pečeme 20-25 minut.

  7. Šlehačku z kokosového mléka vytvoříme velmi jednoduše. Musí ale být vychlazené z lednice ideálně přes noc nebo když zapomeneme, tak ho stačí nechat na pár hodin v mrazáku. Pak ji vyšleháme do husté pěny a naneseme na zchladlou buchtu.

  8. Na konec posypeme nasekanými oříšky s rozinkami a čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!