Cuketový chlebíček s ořechy
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek špaldové mouky (ev. můžete dát další hrnek pšeničné)
- 3 lžičky mleté skořice
- cca 1/2 lžičky muškátového oříšku
- cca 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1,5 lžičky sody bikarbony
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku + 1 lžíce mléka (ev. vody)
- 1 lžička jablečného octa
- 1 hrnek (bílého) cukru
- 3/4 hrnku hnědého či kokosového cukru (kokosový je dražší, ale má vynikající chuť a nižší GI)
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 3 lžíce rozemletého lněného semínka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 vrchovaté hrnky nahrubo nastrouhané cukety (pokud je hodně vodnatá, přebytečnou vodu vymačkejte a slijte!)
- 1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Postup Cuketový chlebíček s ořechy
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C a větší formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem (stačí po delší straně) nebo dobře vymažte.
Odměřte mléko a přidejte do něj ocet.
Mezitím připravte těsto: suché ingredience (mouku, koření, prášek, sodu a sůl) prosejte do větší mísy a promíchejte metličkou.
Olej smíchejte s cukrem, pridejte lněné semínko, vanilkový extrakt a odstáté mléko. Do tekuté směsi vmíchejte cuketu a ořechy.
Tuto směs vlijte do mísy s moukou a promíchejte vařečkou.
Těsto vlijte do formy a vložte do trouby. Pečte cca hodinu a deset minut na 180°C nebo hodinu a dvacet minut na 160°C horkovzduch. Když se vám zdá, že by chlebíček mohl být hotový, píchnětě doprostřed špejli. Pokud vyjde čistá (minimálně na ní je pouze pár minimini drobečků), je chlebík hotový.
Po vyndání z trouby nechte ještě cca 20 minut ve formě, poté vyjměte a nechte chlebíček úplně vychladnout na pečícím roštu.