Cuketový chléb s parmazánem a sušenými rajčaty
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 350 g cukety nahrubo nastrouhané (můžete oloupat a dužinu vydlabejte)
- 500 g hladké mouky
- 200 ml vody
- 20 g čerstvého droždí (cca půl kostky)
- 4 PL oleje
- 5 PL najemno nastrouhaného parmazánu
- hrst smažené cibule (sušené)
- několik sušených rajčat naložených v oleji
- 2 stroužky česneku nebo 1 KL sušeného mletého
- 2-3 KL čersvého rozmarýnu
- 1 KL drceného kmínu
- 2 KL soli
- špetka cukru
Postup Cuketový chléb s parmazánem a sušenými rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Nahrubo nastrouhanou cuketu trochu osolte a vložte do cedníku odkapávat. Droždí rozdrobte do 100 ml vlažné vody a přidejte špetku cukru. Nechte odstát 15 minut a vzejít kvásek.
Mezitím do mísy odvažte mouku, přidejte koření, posekaný rozmarýn a sušená rajčata, smaženou cibuli, parmazán, sůl a olej. Pokud nemáte sušenou smaženou cibuli, odměřte si 2 PL oleje a 1 cibuli osmažte. Zbylé 2 PL oleje a vodu přidejte ke směsi v míse. Cuketu důkladně vymačkejte, aby byla opravdu bez tekutiny a přidejte ke směsi. Pokud máte robota, nechte těsto vymíchat v něm, jinak těsto důkladně prohněťte vařečkou a nechte přikryté kynout hodinu v teple.
Těsto vyklopte a ještě jednou důkladně ručně propracujte a vytvarujte. Na pečení použijte nějakou nádobu k tomu vhodnou, třeba vyšší zapékací misku nebo jako já formu na biskupský chlebíček. Předem ji ale vytřete olejem. Vložte chléb do formy a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 220°C.
Před pečením můžete chleba potřít osolenou studenou vodou. Na 220°C pečte prvních 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180°C a pečte ještě 35-40 minut. Zkuste špejlí, zda je propečený. Hotový chléb vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.