Cukeťačka (nevlastní sestra zelňačky) s čabajskou klobásou
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 cukety (já měla kulaté)
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 3 brambory
- 1 lžíci červené papriky
- 1/3 lžičky drceného kmínu
- 2 lžíce kvalitního kečupu
- olej
- pepř
- sůl
- ocet
- cukr
- 1 čabajskou klobásu, nebo nějakou podobnou
- 1 smetanu
- 1.5 lžíce mouky (nebo podle potřeby)
- 2 l vývaru nebo vodu a gelový bujon
- 1 malou feferonku (nemusí být)
- Dále:
- Na ozdobu: zakysanou smetanu, papričku a pár koleček klobásky
Postup Cukeťačka (nevlastní sestra zelňačky) s čabajskou klobásou
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostečky, cuketu oloupeme, vydlabeme všechnu měkkou část a nakrouháme na nudličky, cibuli na kostečky, klobásu na kolečka, česnek prolisujeme a malou feferonku na drobné kostečky.
Na oleji osmažíme cibuli do zlatava, přidáme česnek, necháme rozvonět a nasypeme papriku, kmín a brambory. Pořádně promícháme a přidáme vývar, čabajskou klobásku (necháme pár koleček na ozdobu), osolíme, opepříme a necháme vařit, až jsou brambory téměř měkké.
Potom přidáme nastrouhanou cuketu a vaříme, až je měkká cuketa i brambory. (Cuketa moc nepotřebuje.)
Hotovou polévku dochutíme kečupem, dle potřeby solí i pepřem a můžeme i trochu octem a cukrem.
Provaříme a zahustíme smetanou s moukou a ještě krátce necháme přejít varem.
Na talíři ozdobíme lžící zakysané smetany, kolečky klobásky, papričkou a něčím zeleným.