Cukeťačka (nevlastní sestra zelňačky) s čabajskou klobásou

Recepty, Polévky

Suroviny

2 cukety (já měla kulaté)
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
3 brambory
1 lžíci červené papriky
1/3 lžičky drceného kmínu
2 lžíce kvalitního kečupu
olej
pepř
sůl
ocet
cukr
1 čabajskou klobásu, nebo nějakou podobnou
1 smetanu
1.5 lžíce mouky (nebo podle potřeby)
2 l vývaru nebo vodu a gelový bujon
1 malou feferonku (nemusí být)
Dále:
Na ozdobu: zakysanou smetanu, papričku a pár koleček klobásky

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostečky, cuketu oloupeme, vydlabeme všechnu měkkou část a nakrouháme na nudličky, cibuli na kostečky, klobásu na kolečka, česnek prolisujeme a malou feferonku na drobné kostečky.

  2. Na oleji osmažíme cibuli do zlatava, přidáme česnek, necháme rozvonět a nasypeme papriku, kmín a brambory. Pořádně promícháme a přidáme vývar, čabajskou klobásku (necháme pár koleček na ozdobu), osolíme, opepříme a necháme vařit, až jsou brambory téměř měkké.

  3. Potom přidáme nastrouhanou cuketu a vaříme, až je měkká cuketa i brambory. (Cuketa moc nepotřebuje.)

  4. Hotovou polévku dochutíme kečupem, dle potřeby solí i pepřem a můžeme i trochu octem a cukrem.

  5. Provaříme a zahustíme smetanou s moukou a ještě krátce necháme přejít varem.

  6. Na talíři ozdobíme lžící zakysané smetany, kolečky klobásky, papričkou a něčím zeleným.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!