Čokoládový lanýžový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na korpus:
- 150 g kakaových sušenek například Bebe
- 85 g másla
- Na náplň:
- 100 g mléčné čokolády
- 125 g hořké čokolády
- 85 g másla
- 2 vejce
- 80 ml (1/3 hrnku) smetany 31%
- 50 g (1/4 hrnku) krupicového cukru
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup Čokoládový lanýžový koláč
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Troubu předehřejeme na 180°C a dno dortové formy velikosti 22 cm vyložíme pečícím papírem a strany lehce vymažeme máslem.. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, směs vtlačíme na dno dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout. Troubu necháme zapnutou.
Náplň: Obě čokolády a máslo vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a necháme postupně rozehřát, vždy po cca 30 vteřinách a vždy před každým ohřátím promícháme, až je čokoláda a máslo zcela rozpuštěné a směs hladká. Necháme lehce vychladnout. Směs nesmí být horká, ale může být vlažná-
V míse kuchyňského robotu (nebo ručním kuchyňským mixerem) ušleháme vejce s cukrem do pěny, cca 3 až 5 minut.Přidáme smetanu, sůl a vanilku, řádně prošleháme.
Nakonec pomalu a postupně vlijeme čokoládovou směs, neustále šleháme. Vyšleháme dohladka až se obě směsi spojí. Nalijeme na korpus a pečeme v předehřáté troubě cca 20 - 25 minut.
Necháme vychladnout cca 2 hodiny při pokojové teplotě, potom v lednici min. 4 hodiny, ideálně přes noc. Posypeme kakaovým práškem a krájíme velmi ostrým nožem, který si mezi řezy očistíme.