Čokoládový lanýžový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na korpus:
150 g kakaových sušenek například Bebe
85 g másla
Na náplň:
100 g mléčné čokolády
125 g hořké čokolády
85 g másla
2 vejce
80 ml (1/3 hrnku) smetany 31%
50 g (1/4 hrnku) krupicového cukru
1/4 čajové lžičky soli
1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Troubu předehřejeme na 180°C a dno dortové formy velikosti 22 cm vyložíme pečícím papírem a strany lehce vymažeme máslem.. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, směs vtlačíme na dno dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout. Troubu necháme zapnutou.

  2. Náplň: Obě čokolády a máslo vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a necháme postupně rozehřát, vždy po cca 30 vteřinách a vždy před každým ohřátím promícháme, až je čokoláda a máslo zcela rozpuštěné a směs hladká. Necháme lehce vychladnout. Směs nesmí být horká, ale může být vlažná-

  3. V míse kuchyňského robotu (nebo ručním kuchyňským mixerem) ušleháme vejce s cukrem do pěny, cca 3 až 5 minut.Přidáme smetanu, sůl a vanilku, řádně prošleháme.

  4. Nakonec pomalu a postupně vlijeme čokoládovou směs, neustále šleháme. Vyšleháme dohladka až se obě směsi spojí. Nalijeme na korpus a pečeme v předehřáté troubě cca 20 - 25 minut.

  5. Necháme vychladnout cca 2 hodiny při pokojové teplotě, potom v lednici min. 4 hodiny, ideálně přes noc. Posypeme kakaovým práškem a krájíme velmi ostrým nožem, který si mezi řezy očistíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!