Čokoládový koláč s ořechovou pusinkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 90 g hnědého cukru
- 70 g másla
- 150 g hořké čokolády
- 3 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 lžička rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- Oříšková pusinka:
- 110 g krupicového cukru
- 80 g mletých ořechů
- 50 g hrubě nasekané čokolády
- 2 velké bílky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
- krupička na vysypání formy
Postup Čokoládový koláč s ořechovou pusinkou
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Kulatou, ale klidně jakoukoliv jinou, formu vymažeme máslem a vysypeme dětskou krupičkou (použila jsem dortovku 24 cm). Změklé máslo vyšleháme s hnědým cukrem dohladka a jeden po druhém zašleháváme žloutky. Mezi přidáním každého žloutku šleháme do hladké a nadýchané pěny. Pomalu zašleháme vychladlou rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a rum. Ze tří bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a pomalu, lehkým obracením stěrky zamícháme do čokoládové směsi. Vylejeme do připravené formy a pečeme v troubě na 170°C cca 20-25 minut.
Mezitím si připravíme ořechovou pusinku.
Smícháme mleté ořechy a nasekanou čokoládu se škrobem. Dva bílky vyšleháme s citronovou šťávou a špetkou soli do pěny. Postupně zašleháváme krupicový cukr a šleháme, dokud sníh není tuhý, cca 8 minut. Zlehka vmícháme do sypké směsi.
Na upečený koláč naneseme stěrkou sněhovou pusinku(nebo sněhem naplníme cukrářský sáček, ale vzhledem ke kouskům čokolády a ořechů se mi do toho nechtělo) a ještě pečeme asi 25 - 30 minut, dokud vršek není lehce nahnědlý a křupavý. Hotový koláč necháme ve formě chvilku vychladnout, pak jemně uvolníme kraje (pokud je nutné), sundáme ráfek a necháme dobře vychladnout.