Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus 24 cm:
250 g cukru krupice
88 g hladké mouky
44 g hrubé mouky
6 vajec
92 ml oleje
2 - 3 lžíce kakaa
Pařížská šlehačka:
smetana ke šlehání
jedna čokoládová tyčinka kaštany
Čokoládový krém:
250 ml mléka
2 lžíce cukru krystal
1 vanilkový puding
1 máslo
2 lžíce kakaa
1/2 nastrouhané tabulky čokolády na vaření
Krájecí poleva: dole v příloze. Je vynikající a používám ji na vše. Díky Marti

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny.

  2. Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh.

  3. Pak obě směsi spojíme a přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Vše opatrně zapracujeme.

  4. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Vymažeme si formu a vysypeme hrubou moukou a těsto do formy nalijeme. Pečeme 30 - 45 minut. Necháme vychladnout.

  5. Pařížská šlehačka: Smetanu vylijeme do kastrůlku a přidáme k ní i tyčinku kaštany. Zahříváme do rozpuštění. Chvilinku povaříme a odstavíme. Po vystydnutí uložíme do lednice a až druhý den vyšleháme.

  6. Krém: Tak dvě - tři hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka si zahřejeme s cukrem. Zbytek mléka si zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Špachtlí si krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu. Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jedním máslem. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu.

  7. Druhý den si korpus na dvakrát prořízneme a pomažeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, kterou jsem chladili v lednici.

  8. Přiložíme pláty na sebe a připravíme si krém.

  9. Vodu z nádoby vylijeme, do krému přidáme lžičku cukru a šleháme do kaše. Pak postupně přidáme změklé máslo a stále šleháme. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky čokolády. Vše vyšleháme.

  10. Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Strany jsem nechtěla mít hladké, dala jsem krému víc a vidličkou ho škrábala, z jedné strany, pak z druhé.

  11. Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu - bobečkami. Pak je to na naší fantazii. Bobečkami jsem udělala na vršku dortu kolečka a různě ozdobila.

  12. Do některých jsem dala krém, strouhanou čokoládu, co zbyla, nebo krájecí čokoládu. Aby to nebylo tak smutný, přizdobila jsem dort alginátovým ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!