Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus 24 cm:
- 250 g cukru krupice
- 88 g hladké mouky
- 44 g hrubé mouky
- 6 vajec
- 92 ml oleje
- 2 - 3 lžíce kakaa
- Pařížská šlehačka:
- smetana ke šlehání
- jedna čokoládová tyčinka kaštany
- Čokoládový krém:
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 vanilkový puding
- 1 máslo
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 nastrouhané tabulky čokolády na vaření
- Krájecí poleva: dole v příloze. Je vynikající a používám ji na vše. Díky Marti
Postup Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny.
Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh.
Pak obě směsi spojíme a přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Vše opatrně zapracujeme.
Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Vymažeme si formu a vysypeme hrubou moukou a těsto do formy nalijeme. Pečeme 30 - 45 minut. Necháme vychladnout.
Pařížská šlehačka: Smetanu vylijeme do kastrůlku a přidáme k ní i tyčinku kaštany. Zahříváme do rozpuštění. Chvilinku povaříme a odstavíme. Po vystydnutí uložíme do lednice a až druhý den vyšleháme.
Krém: Tak dvě - tři hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka si zahřejeme s cukrem. Zbytek mléka si zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Špachtlí si krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu. Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jedním máslem. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu.
Druhý den si korpus na dvakrát prořízneme a pomažeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, kterou jsem chladili v lednici.
Přiložíme pláty na sebe a připravíme si krém.
Vodu z nádoby vylijeme, do krému přidáme lžičku cukru a šleháme do kaše. Pak postupně přidáme změklé máslo a stále šleháme. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky čokolády. Vše vyšleháme.
Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Strany jsem nechtěla mít hladké, dala jsem krému víc a vidličkou ho škrábala, z jedné strany, pak z druhé.
Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu - bobečkami. Pak je to na naší fantazii. Bobečkami jsem udělala na vršku dortu kolečka a různě ozdobila.
Do některých jsem dala krém, strouhanou čokoládu, co zbyla, nebo krájecí čokoládu. Aby to nebylo tak smutný, přizdobila jsem dort alginátovým ovocem.