Čokoládový dort s Ganache
Recepty, DortySuroviny
- korpus:
- 5 vajec
- 10 lžíce horké vody
- 25 dkg cukru
- 2 lžíce kakaa
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- krém Ganache:
- 400 ml smetany ke šlehání (33-40%)
- 400 g čokolády na vaření
- mléko
- rum
- meruňková marmeláda
Postup Čokoládový dort s Ganache
Postup přípravy receptu
-
Žloutky s vodou šlehat do pěny, přidat cukr a znovu šlehat, zamíchat kakao a mouku s práškem, nakonec vmícháme sníh z 5 bílků. Péct na 160°C 35-40 min.
Po vychladnutí rozkrojit, pokapat mlékem s rumem, jednu stranu pomazat meruňkovou marmeládou.
Krém: čokoládu nalámat na menší kousky a dát do větší misky, smetanu vylít do kastrolku, zahřát až bude smetana po okrajích kastrolku perlit, ne vařit! Horkou smetanu přelít na čokoládu a nechat pár minut stát, aby čokoláda změkla. Potom pomalu zamíchat stěrkou, důkladně, aby se směs spojila. Metličkou dobře vyšlehat, až bude směs trochu tuhnout. Nechat v chladnu do druhého dne. Krém pěkně ztuhne.
Krém jsem použila jako náplň, místo polevy i na ozdobu. Celý dort jsem pomazala kolem dokola, už jsem nepolévala čokoládou, i když to nevypadá, krém utvoří glazuru! Konzistence krému je asi jako Nutela. Chuťově je boží! Růžičky jsou z marcipánu.