Čokoládový cheesecake
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 3,5 hrnku Kešu oříšky (natural na 8 hodin namočených do vody)
- 4 vrchovaté lžíce bílého vegan jogurtu (homemade či provamel či sojadee)
- 1 hrnek cukru
- 1,5 hrnku (cca 1 plechovka) kokosového mléka
- 340 g čokolády na vaření či oblíbené vegan čokolády (ale nedoporučuju používat nějako vysokoprocentní, alespoň já je nemám moc ráda)
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- Korpus:
- 3/4 hrnku lískových ořechů
- 1/3 hrnku špaldové mouky (ne obyčejné)
- 1/3 hrnku cukru
- 1/3 hrnku kakaa (doporučuju to z DM)
- 3 lžíce oleje (např. slunečnicového)
- 2 lžíce rumu nebo vody
- Na ozdobu:
- kokosové mléko Albert Quality, přes noc skladované v ledničce
- ovoce
- čokoláda
Postup Čokoládový cheesecake
Postup přípravy receptu
-
Namočené kešu slijte a spolu s jogurtem, necelým hrnkem vody a větší špetkou soli dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud nemáte výkonný mixér, doporučuji postupovat po troškách, výsledná směs musí být úplně hladká, když mixér přeplníte, nevytvoří se vír a mixování bude obtížnější. Tak tedy mixujte a mixujte, dokud to není úplně hladké.
Poté přelijte/přendejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 48-55 hodin kysat. Můžete průběžně ochutnávat, dokud nedosáhnete požadované nakyslé chuti, u nás to teď v zimě trvá asi těch 55 hodin.
Poté výsledný kešu sýr přendejte do dobře uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici (výborný je také upravený na slano).
Troubu vyhřejte na 180°C a formu na dort lehce vymažte olejem. Nejdříve připravte korpus: lískové ořechy, mouku, cukr a kakao dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte olej a opět promixujte, nakonec po částech přilévejte rum, dokud nemá korpus takovou konzistenci, že když část těsta stiskněte mezi prsty, zůstane kompaktní.
Když je to ok, rozprostřete těsto na dno dortové formy, dobře vytlačte po celém spodku např. skleničkou či rukama. Na náplň odměřte 3 a 1/4 hrnku kešu sýra, přidejte cukr a opět rozmixujte v (čistém) mixéru dohladka.
Přidejte ostatní ingredience (prášek do pečiva nejdříve dobře rozmíchejte ve škrobu) a zase mixujte. Je to ale hodně mixování.
Náplně je docela hodně, takže pokud nemáte obří mixér, budete muset postupovat opět po částech. Když je náplň úplně hladká, přelijte do dortové formy, uhlaďte a dejte do trouby. Pečte asi hodinu, dokud není povrch suchý (doporučuji též použít tento trik).
Nechte úplně vychladnout při pokojové teplotě, poté přendejte do lednice a před podáváním nechte nejméně 8 hodin odležet.
Na kokosovou šlehačku: kokosové mléko vyndejte z ledničky, otevřete, vylijte vodu a lžící vyberte ztuhlou kokosovou smetanu. Našlehejte šlehačem, můžete přidat vanilku, agáve sirup či jiná dochucovadla dle chuti, ale není to nutné. Navrstvěte na cheesecake.
Před podáváním je dobré, nechat ho asi půl hodiny při pokojové teplotě, aby z chladu trochu povolil.