Čokoládovo - borůvkový dort
Recepty, DortySuroviny
- korpus:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- necelý hrnek hnědého cukru
- hrst čokoládových hoblin
- 2 vejce
- necelý prášek do pečiva
- 3 rovné lžíce kakaa
- 0,5 hrnku smetany
- 0,5 hrnku oleje nebo rozpuštěného zchladlého másla
- krém
- sklenice borůvek zavařených ve vlastní šťávě
- (lze použít i zmrzlé nebo maliny, ostružiny...)
- 1 smetana ke šlehání (200 ml)
- vanilkový pudink bez vaření Olé
- 5 dkg hořké čokolády
- 1 lžíce rumu
- 3 lžíce hnědého cukru
Postup Čokoládovo - borůvkový dort
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených smíchaných surovin upečeme v kulaté formě, vystříkané olejem, korpus (ve vyhřáté troubě na 160°C to trvá asi 15 minut, zkusíme špejlí).
Korpus můžete upéci i jiný - z piškotového nebo třeného těsta, podle vaší chuti a zvyku.
Upečený korpus necháme zchladnout. Protože se mi vždy vyboulí, vznikl další postup.
Vypouklý vrch korpusu seřízneme dlouhým nožem nebo nití tak, aby vznikla rovina, zůstane vám cca 2 cm vysoký polotovar. Odkrojený vršek rozdrobíme do mísy a na chvilku odložíme.
Smetanu v kastrůlku zahřejeme a rozpustíme v ní rozlámanou čokoládu, necháme trochu zchladnout. Potom s ovocem, cukrem a pudinkem protřepeme v těsně zavřené misce jako na koláč hrk-hrk. Budete-li používat ovoce zmrzlé, je třeba ho nechat předem v míse povolit, aby pustilo alespoň trochu šťávy. Do vzniklé směsi vmícháme všechny drobečky z vrchu odkrojeného korpusu (měla jsem jich asi dva plné hrnky), přidáme trochu rumu, důkladně promícháme a pokryjeme krémem spodek korpusu, který jsme předtím opět zavřeli do formy. Vlhkost z krému se vsákne do korpusu.