Cizrnový salát s celerem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 2 plechovky cizrny (či cca 1/2 kg do měkka vařené cizrny)
- 1/2 hrnku (80 g) slunečnicových semínek
- 1 větší mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru (ev. můžete použít trochu méně bulvového)
- 3 - 4 kyselé okurky
- 3 zelené cibulky nebo 1 střední bílá cibule nebo 1 šalotka
- 1/2 - 1 hrnek rostlinné majonézy (domácí či kupovaná, např. sojanéza od Kalmy)
- 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí (tebi, pozor, nejedná se o klasické pekárenské droždí)
- 2 - 5 lžic nadrobno nasekaných mořských řas nebo 1 větší svazek čerstvého kopru
- pepř
- černá sůl
Postup Cizrnový salát s celerem
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu slijte, dobře opláchněte, dejte do větší mísy a mačkadlem na brambory ji rozmačkejte tak, aby některé kuličky byly skoro na kaši, ale většina jich zůstala jen lehce poškozená, hehe.
Slunečnicová semínka nasekejte na prkýnku velkým nožem a přidejte k cizrně.
Mrkev, celer, okurku a cibuli nasekejte na větší kusy, dejte do mixéru (food procesoru) a párkrát zapulzujte.
Kousky zeleniny by neměly být větší než třeba hrášek (můžete to samozřejmě udělat i nožem na prkénku, jen je to trochu otrava). Pokud používáte jarní cibulku, nasekejte ji nožem na menší kousky.
Zeleninu přidejte k cizrně, prisypte droždí, pepř a sůl a mořské řasy (/kopr) - doporučuji začít s menším množstvím a postupně přidávat.
Stejně tak je to s majonézou - začněte s půl hrnkem a postupně přidávejte.
Vše dobře promíchejte, ochutnejte a dochuťte (řasami, majonézou, pepřem, solí...).
Jezte s dobrým opečeným pečivem a zeleninou.