Citronovozázvorový cheesecake

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g světlých sušenek (BeBe, Koka)
100 g rozpuštěného másla
1/4 kávové lžičky mletého zázvoru
máslo na vytření formy
750 g smetanového sýru (Mascarpone, Philadelphia)
150 g cukru
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1/2 sáčku vanilkového pudinku
10 g strouhaného zázvoru (i víc, chuť bude výraznější)
citronová šťáva z 1 citronu
1 vanilkový lusk nebo mletá vanilka

Postup přípravy receptu

  1. KORPUS: Sušenky rozdrtíme (já robotem) a v míse rukama propracujeme s rozpuštěným máslem a mletým zázvorem. Sušenkovou hmotu napěchujeme na dno a část i do okrajů máslem vymazané rozevírací formy a vložíme do trouby rozehřáté na 180°C. Zapečeme cca 5 min.

  2. NÁPLŇ: Ve velké míse rozmícháme smetanový sýr, cukr, vanilkový pudink, žloutky a vanilku. Na míchání použijeme metlu a ne šlehač, aby nevznikly bubliny.

  3. Do hladkého základu přidáme nastrouhaný zázvor, šťávu z jednoho citronu a nakonec tuhý sníh z bílků. Opatrně mícháme, až vznikne hladký, tekutý krém.

  4. Nalijeme na předpečený sušenkový korpus, uhladíme a necháme chvilku stát, aby se krém dobře propojil se sušenkami.

  5. Vložíme do trouby stažené na 160°C a pečeme cca hodinu. Jen pozn.: Komu trouba peče dobře shora, jako moje, přikryjte sýrového miláčka alobalem, aby neměl nahoře moc zlatavou kůžičku (trošku kazí dojem).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!