Citrónové rizoto podle Nigelly

Recepty, Přílohy

Suroviny

300 g rýže
1 litr zeleninového vývaru
2 šalotky nebo jarní cibulky
3 lžíce jemně strouhaného celeru
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
kůra z 1/2 řádně omytého citrónu
2 větvičky jemně nasekaného rozmarýnu
Citrónová omáčka:
šťáva z 1 citrónu
1 žloutek
4 lžíce šlehačky
4 lžíce strouhaného parmazánu (a trochu na posyp)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si nachystáme 1 litr zeleninového vývaru (poměr cca 1 litr vody + 300 g rýže stačí na uvaření měkké rýže), nakrájíme na jemno rozmarýn, nastrouháme citrónovou kůru, nastrouháme parmazán a jdeme na to.

  2. Nakrájíme úplně na jemno cibulku a s jemně strouhaným celerem osmažíme na hlubší pánvi nebo pekáčku na másle a olivovém oleji (ten se přidá proto, aby se máslo nepřipalovalo a aby se cibulka nepřipalovala), můžeme ji mírně posolit, sůl uvolní tekutinu zevnitř cibule a ta zabrání její připálení.

  3. Přisypeme rýži, chvíli společně orestujeme a začneme zalévat vývarem, nejdříve po částech a mícháme, až se vstřebá do rýže. Potom zalijeme zbytkem a už mícháme jen občas.

  4. Asi za 20 minut by měla být rýže uvařená (čas je orientační, záleží na druhu rýže). Doprostřed uvařené rýže vložíme citrónovou kůru a rozmarýn, odstavíme z ohně a zamícháme.

  5. Vymícháme si citrónovou omáčku, až se pěkně spojí a lehce ji promícháme do rýže. Použila jsem zeleninový bujon, tak už sůl nebyla potřeba.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!