Čínská klasika sladkokyselá ryba
Recepty, RybySuroviny
- 500 g rybích filet
- Marináda:
- 1 lžíce lehké sojové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína
- 1/2 lžičky Koření 5 směsí
- 2 lžíce Maizeny
- 1 vajíčko na obalování
- olej na smažení
- Omáčka:
- 4 lžíce ananasové šťávy
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce rýžového octa nebo bílého jemného (pouze 1 lžíce)
- 2 lžíce lehké sojové omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo polosladké Deserto
- 1 lžíce moučkového cukru
- Zelenina:
- 1 cm zázvoru čerstvého
- 1 malá cibule
- 3 jarní cibulky
- 1 paprika masitá
- 150 g ananasu (na kousky)
- 100 g zeleninových klíčků mungo
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup Čínská klasika sladkokyselá ryba
Postup přípravy receptu
-
Rybacie file pokrajame na kocky a dame do misky a posypeme cinskou mletou zmesou 5 koreni (to je skorica, klincek, koriander, cierne korenie a nove korenie). Pridame lahku sosjovu omacku premiesame a nechame marinovat cca 30 minut.
Marinovane kusky ryby obalime v dvoj obale, maizena a vajicko a dame vyprazat do zlatista do rastlinneho oleja. Hotove odlozime na papierovu servitku.
V miske si pripravime omacku kde poriadne zmiesame maizenu, vodu, stavu z ananasoveho kompotu (ked mame stavu z cerstveho ananasu pridame viac cukru - 2 lyzice), kecup, ryzovy ocot, (slovensky je moc ostry, jemnejsi biely alebo vinny ako nahradu), ryzove vino (alebo sherry desertne vino polosladke). Odlozime na stranu.
Do zohriateho oleja vo woku dame nakrajanu cibulu zazvor na drobno nakrajany a pretlaceny cesnak. Oprazime kratko cca 1 minutu. Pridame na drobno nakrajanu papriku (masitu) a jarnu cibulku. Tradicne po cinsky sa to opraza len tak 2-3 minuty ze paprika je stale polochrumkava. Na konie pridame prehriat omyte fazulove klicky (nemusia byt).
Pridal som do zeleniny pripravenu omacku a poriadne premiesal a nechal prevarit. Ochutil podla potreby a primiesal vyprazane rybacie kusky a hned serviroval s ryzou.