Chřestové rizoto Provence
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 500 g chřestu
- 1 cibule
- 1 cibulka naťová
- 1 menší červená kapie
- 1 trojúhelníček taveného sýra (25 g)
- 50 g Rokfóru (nebo Zlatá Niva)
- 1 dcl mléka
- 0,5 dl smetany 33%
- 250 g rýže
- 1 kostka zeleninového bujónu
- petrželová nať
- 1 lžíce provensálského koření
- sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- Parmazánu dle chuti
Postup Chřestové rizoto Provence
Postup přípravy receptu
-
Chřest očistíme a je-li třeba, oloupeme. Očištěný chřest nalámeme (neřežeme) na špalíky asi 2-3 cm dlouhé a povaříme asi 5 minut ve vodě. Vodu slijeme a chřest necháme chvíli odpočinout.
Na pánev dáme lžíci másla, posekanou zelenou cibulku a předvařený chřest. Opečeme a přikryté dusíme, nepodléváme – pustí si vodu ještě samo. Po změknutí odstavíme.
Do hrnce zatím dáme olej a zbytek másla, na kousky pokrájenou cibuli, na proužky kapii a podusíme, až začne cibule sklovatět. Pak vsypeme spařenou a osušenou rýži, přisypeme provensálské koření a pražíme. Když začínají být rýžová zrnka průhledná, přilijeme mléko a zvolna mírně dusíme.
Po vsáknutí mléka do rýže přidáme 2 hrnky (0,4 dcl) vařící vody a vložíme kostku zeleninového bujónu. Uvedeme k varu, rozlámeme do rýže tavený sýr a rozdrobíme sýr plísňový.
Za častého promíchání (aby se sýry nepřichytily ke dnu) dusíme asi 8 minut. Pak přidáme měkký chřest, ochutnáme a případně dosolíme, těsně před koncem přilijeme smetanu, zasypeme posekanou zelenou petrželkou a necháme dojít rýži do měkka.